МЕРЕКЕ КҮНДЕРІ ТАМАҚТАН УЛАНУДЫҢ АЛДЫН АЛУ БОЙЫНША ҰСЫНЫМДАР

МЕРЕКЕ КҮНДЕРІ ТАМАҚТАН УЛАНУДЫҢ АЛДЫН АЛУ БОЙЫНША ҰСЫНЫМДАР

Өзіңізді және жақындарыңызды мереке күндері жіті ішек инфекциялары және тамақтан уланудан қорғау үшін келесідей ұсынымдар береміз:
-мерекелік дастарханға көп компонентті салаттар және басқа да күрделі тағамдарды дайындамау: себебі олар микробтар мен вирустар көбеюіне қолайлы орта болып саналады;
-тез бұзылатын өнімдерді (сүт, шұжық өнімдері, дайын салаттар, кремді-кондитерлік өнімдер) сатып алғанда, сақтау мерзімі мен шарттарына ерекше назар аудару;
-көкөністер мен жемістерді ағынды сумен мұқият жуу;
-жарамдылық мерзімі өткен немесе тоңазытқышта сақталмаған өнімдерді тұтынбау;
-өнімдерді, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқаны мұқият қайнату немесе қуыру;
-жаңа піскен тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластырмау;
-салаттар мен басқа да тез бұзылатын өнімдерді дастарханға қояр алдында ғана араластыру, көп мөлшерде дайындамау және тоңазытқышта 12 сағаттан артық сақтауға болмайды;
-кремі бар кондитерлік өнімдерді тек тоңазытқышта сақтау;
-өнімдерді сатып алғанда, таңбалануына назар аудару – ол оңай оқылуы керек, шығарылған күні мен жарамдылық мерзімі көрсетілуі тиіс;
-ветеринариялық бақылаудан өткен сауда орындарында ғана ет, сүт және басқа да жануарлардан алынатын өнімдерді сатып алу қажет.
Мереке күндері жоғарыда аталған ұсынымдарды орындау тұрғындардың денсаулығын сақтауға көмектеседі.


Железин аудандық санитариялық-эпидемиологиялық эпидемиологиялық бақылау басқармасы