Тамақ өнімдерін өндіру, орау, тасымалдау, сақтау, өткізу және кәдеге жарату шарттарына қойылатын талаптар (оның ішінде ұйымдасқан топтар үшін өндіретін объектілерде)

Тамақ өнімдерін өндіру, орау, тасымалдау, сақтау, өткізу және кәдеге жарату шарттарына қойылатын талаптар (оның ішінде ұйымдасқан топтар үшін өндіретін объектілерде)

Қоғамдық тамақ өнімдерін өндіруде (дайындауда) тағамдық (тағамдық) шикізат пен тамақ өнімдерінің ластануын болдырмайтын, олардың қауіпсіздігін (химиялық, биологиялық және физикалық) қамтамасыз ететін технологиялық процестердің реттілігі мен ағымы қамтамасыз етіледі.

Қоғамдық тамақтандыру өнімдерін өндіру үшін пайдаланылатын азық-түлік (тағамдық) шикізатының, тамақ өнімдерінің және қосалқы материалдардың әрбір партиясын қабылдау, сақтау, тасымалдау және өткізу кезінде қадағалануды, сондай-ақ сәйкестікті бағалауды (растауды) қамтамасыз ететін жөнелту құжаттамасы қоса беріледі. қауіпсіздігін растайтын құжаттар.

Қоғамдық тамақтандыру объектілерінде қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде мыналарға жол берілмейді:

1) өндірістік үй-жайларда тамақ өнімдерінің ластану көздерін жоюды қиындататын аймақтарды ұйымдастыру;

2) сынапты термометрлерді пайдалану;

3) тамақ өнімдерін қабылдау, пайдалану (қолдану), сақтау, тасымалдау және өндіру, олар:

техникалық регламенттердің талаптарына сәйкес келмесе;

сапасыздықтың айқын белгілері бар (бұзу, ыдырау, ластану);

қадағалануды қамтамасыз ететін жөнелту құжаттамасы, өнімнің қауіпсіздігін растайтын сәйкестікті бағалау (растау) жөніндегі құжаттары, оның ішінде техникалық регламенттерде көзделген құжаттары болмаса;

белгіленген жарамдылық мерзімі жоқ немесе жарамдылық мерзімі өтіп кеткен;

таңбаланбаған немесе таңбалауда сақтау шарттары жоқ немесе сақтау шарттары таңбалауда және (немесе) тасымалдау құжаттамасында көрсетілгендерге, оны сақтаудың температуралық және ылғалдылық шарттарына сәйкес келмейтін;

ветеринариялық сәйкестендіру таңбалары жоқ (ұшалардағы, жартылай ұшалардағы, төрттендердегі етке арналған мөртабан, заңмен осындай сәйкестендіру қарастырылған мал сою өнімдері); етке сатып алған жерінен ветеринариялық сертификат және т.б.

тамақ өнімдерімен жанасуға арналмаған, ашылған, мөрленген, зақымдалған, ластанған қаптамада;

жылу және (немесе) басқа да өңдеуге ұшыраған өндірістік емес (үйде) өндірістегі тамақ өнімі; (сүзбе, мысалы, сары май сертификатпен болуы керек)

тамақ өнімдерінің өзінде жәндіктердің, кеміргіштердің, сондай-ақ тікелей анықталған жәндіктер мен кеміргіштердің іздері бар;

құрамында тыйым салынған және шектелген тағамдық қоспалар, хош иістендіргіштер, ингредиенттер және тағамдық (жеуге жарамды) шикізат;

Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттердің бірі оған қатысты уақытша санитарлық шаралар енгізген тамақ өнімі болып табылады;

жұқпалы аурулардың немесе жаппай жұқпалы емес аурулар мен уланулардың, оның ішінде санитариялық-эпидемиологиялық сараптама нәтижелері бойынша адам денсаулығы мен қоршаған ортаға қауіпті деп танылған кезде пайда болу және таралу қаупін туғызса;

тасымалдау (сақтау) шарттары мен режимін бұзумен;

тамақ өнімдерін өндіру (дайындау):

ет кесінділерінен ыдыс-аяқтарды, аспаздық өнімдерді, шошқа етінен жасалған цистерналарды, диафрагмаларды, қанды, бастардың целлюлозасынан орамдарды өндіру;

құрамдас бөліктерді араластырғаннан кейін қайталама қыздырусыз пісірусіз теңіз макарондарын (тартылған етпен) дайындау;

жаңа пастерленбеген жұмыртқа меланжынан омлет жасау;

сүзбе жасау;

жабық қаптамадағы көкөніс, ет, балық, саңырауқұлақ консервілерін өндіру;

кептірілген және кептірілген балықты дайындау;

құрғақ саңырауқұлақтарды өндіру;

жануарлардың өнімді емес түрлерінен ыдыс жасау;

тоңазытқыш камераларының ішкі беттерінде, тоңазытқыш жабдықтардың тоңазытқыш ыдыстарында және азық-түлік қаптамасында қар мен мұздың қатуы (мұздың түзілуі);

азық-түлік өнімдерін көліктік қаптамада қапталмаған, тікелей еденде сақтау және сақтау.

Ыдыстарды, ұннан жасалған аспаздық және кондитерлік өнімдерді дайындаған кезде темір тапшылығы жағдайларының және йод тапшылығы ауруларының алдын алу үшін:

1) йодталған ас тұзы және құрамында темірі бар витаминдермен, минералдармен және басқа заттармен байытылған (фортификацияланған) жоғары және бірінші сортты бидай ұны пайдаланылады.

2) жыл бойы дайын тағамдарды «С» дәруменімен байыту балалары тәулік бойы болатын ұйымдасқан топтар ұйымдарында жүргізіледі.

  

Железин аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы