Қоғамдық тамақтандыру өнімдерін өндіру үшін пайдаланылатын азық-түлік (тағамдық) шикізатының, тамақ өнімдерінің және қосалқы материалдардың әрбір партиясын қабылдау, сақтау, тасымалдау және өткізу кезінде қадағалануды, сондай-ақ сәйкестікті бағалауды (растауды) қамтамасыз ететін жөнелту құжаттамасы қоса беріледі. қауіпсіздігін растайтын құжаттар.
Тез бұзылатын тамақ өнімдері үшін жөнелту құжаттамасында өнімнің дайындалған уақыты мен күні, сақтау шарттары (температура, салыстырмалы ылғалдылық) және сақтау мерзімі көрсетіледі.
Ұйымдасқан топтарға қызмет көрсететін және өндіретін тамақ өнімдері объектілерінде тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау Министрліктің бұйрығына 5-қосымшаның 1-кестесіне сәйкес тез бұзылатын тамақ өнімдері мен жартылай фабрикаттарды қабылдамау тізіліміне мәліметтер енгізу арқылы жүзеге асырылады. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің № ҚР ДСМ-16
2022 жылғы 17 ақпандағы «Қоғамдық тамақтандыру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық қағидаларын бекіту туралы.
Қоғамдық тамақтандыру объектілерінде қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде мыналарға жол берілмейді:
1) өндірістік үй-жайларда тамақ өнімдерінің ластану көздерін жоюды қиындататын аймақтарды ұйымдастыру;
2) сынапты термометрлерді пайдалану;
3) тамақ өнімдерін қабылдау, пайдалану (қолдану), сақтау, тасымалдау және өндіру, олар:
техникалық регламенттердің талаптарына сәйкес келмесе;
сапасыздықтың айқын белгілері бар (бұзу, ыдырау, ластану);
қадағалануды қамтамасыз ететін жөнелту құжаттамасы, өнімнің қауіпсіздігін растайтын сәйкестікті бағалау (растау) жөніндегі құжаттары, оның ішінде техникалық регламенттерде көзделген құжаттары болмаса;
белгіленген жарамдылық мерзімі жоқ немесе мерзімі өткен;
таңбаланбаған немесе таңбалауда сақтау шарттары жоқ немесе сақтау шарттары таңбалауда және (немесе) тасымалдау құжаттамасында көрсетілгендерге, оны сақтаудың температуралық және ылғалдылық шарттарына сәйкес келмейтін;
ветеринариялық сәйкестендіру белгілері жоқ (заңнамада осындай сәйкестендіру көзделген ұшадағы, жартылай ұшадағы, кварталдағы, жануарларды сою өнімдеріндегі етке арналған мөртабан);
тамақ өнімдерімен жанасуға арналмаған, ашылған, мөрленген, зақымдалған, ластанған қаптамада;
жылу және (немесе) өзге де өңдеуге жататын өнеркәсіптік емес (үйде) өндірістегі тамақ өнімі;
тамақ өнімдерінің өзінде жәндіктердің, кеміргіштердің, сондай-ақ тікелей анықталған жәндіктер мен кеміргіштердің іздері бар;
құрамында тыйым салынған және шектелген тағамдық қоспалар, хош иістендіргіштер, ингредиенттер және тағамдық (жеуге жарамды) шикізат;
Еуразиялық экономикалық одаққа мүше мемлекеттердің бірі оған қатысты уақытша санитарлық шаралар енгізген тамақ өнімі болып табылады;
жұқпалы аурулардың немесе жаппай жұқпалы емес аурулар мен уланулардың, оның ішінде санитариялық-эпидемиологиялық сараптама нәтижелері бойынша адам денсаулығы мен қоршаған ортаға қауіпті деп танылған кезде пайда болу және таралу қаупін туғызса;
тасымалдау (сақтау) шарттары мен режимін бұзумен;
4) тізбесі ТР КО 021/2011 техникалық регламентінің 8-бабында айқындалған тағамдық (тағамдық) шикізаттың, тамақ компоненттерінің, тағамдық қоспалардың, тамақ өнімдерінің жекелеген түрлерін қабылдау, пайдалану, өндіру (дайындау) және өткізу. , ұйымдасқан топтарға қызмет көрсететін және өндіретін тамақ объектілерінде мамандандырылған тамақ өнімдерін (оның ішінде ерте, мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларға арналған балалар тағамын) өндіру (дайындау) кезіндегі тамақ өнімдерінің жекелеген түрлеріне қолданылатын Одақтың техникалық регламенттері;
5) тамақ өнімдерін қабылдау және пайдалану:
қабығы ластанған және (немесе) зақымдалған жұмыртқалар, сондай-ақ сальмонеллезбен зақымдалған шаруашылықтардың жұмыртқалары;
суда жүзетін құстардың жұмыртқалары және олардан тағамдар дайындау;
жануарлардың өнімді емес түрлерінің өнімдері (соның ішінде ет, ішкі өнімдер);
өнімді ауылшаруашылық жануарларының ауруға бейімділігі бар, сондай-ақ бастапқы өңдеуден және пастерлеуден өтпеген шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;
пастерленбеген сүттен жасалған сүзбе;
көкөніс консервілері, ет, балық, өнеркәсіптік емес (үйде) өндірісінің жабық қаптамасындағы саңырауқұлақтар, сондай-ақ банкалардың пломбасы сынған, бомбаланған, «крекер», тоты бар, деформацияланған консервілер;
әртүрлі қоспалармен ластанған немесе астық қорларының зиянкестерімен залалданған жарма, ұн, кептірілген жемістер;
6) тамақ өнімдерін өндіру (дайындау):
ет кесінділерінен ыдыс-аяқтарды, аспаздық өнімдерді, шошқа етінен жасалған цистерналарды, диафрагмаларды, қанды, бастардың целлюлозасынан орамдарды өндіру;
құрамдас бөліктерді араластырғаннан кейін қайталама қыздырусыз пісірусіз теңіз макарондарын (тартылған етпен) дайындау;
жаңа пастерленбеген жұмыртқа меланжынан омлет жасау;
сүзбе жасау;
жабық қаптамадағы көкөніс, ет, балық, саңырауқұлақ консервілерін өндіру;
кептірілген және кептірілген балықты дайындау;
құрғақ саңырауқұлақтарды өндіру;
жануарлардың өнімді емес түрлерінен ыдыс жасау;
7) санитарлық ақауларға жатқызылған тамақ өнімдерін тұтынушыларға шығару және өткізу. Мұндай өнімдер кейіннен кәдеге жарату үшін арнайы таңбаланған контейнерге жиналады;
8) тағамдық қоспаларды, бояғыштарды, хош иістендіргіштерді осындай өнімдерді өндірушінің қаптамасынан басқа қаптамаларға (ыдыстарға) құю, құю;
9) тоңазытқыш камераларының ішкі беттерінде, тоңазытқыш жабдықтардың тоңазытқыш ыдыстарында және азық-түлік қаптамасында қар мен мұздың қатуы (мұздың түзілуі);
10) өндiрiстiк үй-жайларда өңделмеген жұмыртқаны сақтау;
11) тамақ өнiмдерiн тамақ өнiмдерiнiң ластануына әкеп соғатын тамақ өнiмдерiнiң басқа түрлерiмен және азық-түлiк емес өнiмдерiмен бiрге сақтау;
12) тамақ өнімдерін су және кәріз құбырларының, жылумен жабдықтау құрылғыларының жанында сақтау;
13) тамақ өнiмдерiнiң көлiк қаптамасына оралмаған тамақ өнiмдерiн тiкелей еденде сақтау және сақтау.
Азық-түлік өнімдері өндірушінің қаптамасында (ыдысында) сақталады, өндірістік үй-жайларға тасымалданған кезде тамақ өнімдері таза, таңбаланған ішкі қаптамаға (ыдысқа) ауыстырылады. Өндірушінің қаптамасындағы консервілерді қоспағанда, тамақ өнімдері өндірістік үй-жайларда көліктік қаптамада (ыдыстарда) сақталмайды.
Тамақ өнімдері түрлері бойынша бөлек сақталады. Ерекше иісі бар тамақ өнімдері (мысалы, шикі ет, жаңа піскен нан және нан өнімдері, тағамдық қоспалар (дәмдеуіштер, дәмдеуіштер), хош иістендіргіштер, балық, балық өнімдері, ысталған, жартылай ысталған, қайнатылған ысталған ет өнімдері) сақталады және бөгде иістерді қабылдайтын және сіңіретін тамақ өнімдерінен бөлек тасымалданады (мысалы, май, ірімшік, сүзбе, жұмыртқа, шай, кофе, какао, тұз, қант және кондитерлік өнімдер).
Тамақ өнімдерін өндіруші белгілеген сақтау шарттарының сақталуын бақылау үшін қағаз жеткізгіштегі және (объектінің бухгалтерлік құжаттамасында ресімдеумен) тоңазытқыш жабдықтарда, тоңазытқыш бөлмелерде және қоймаларда азық-түлік өнімдерін сақтаудың температуралық-ылғалдылық жағдайына күнделікті бақылау жүргізіледі. немесе) электрондық жеткізгіштер.
Қоймалар мен тоңазытқыш камералары стеллаждармен және паллеттермен жабдықталған. Тоңазытқыш камералары консервіленген ілгегі бар аспалы арқалықтарды немесе тот баспайтын болаттан, тамақ өнімдерімен жанасатын материалдарды пайдалана отырып, салқындатылған және мұздатылған етті (ұшада, жартылай ұшаларда, кварталдарда) сақтауға арналған конденсатты жинау және дренаждық жүйелермен жабдықталады. Азық-түлік өнімдерін сақтау сөрелерде, паллеттерде және қоймаларда қамтамасыз етіледі.
Железин аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы