Күнделікті диетаға ет, сүт, май және өсімдік майы, қара бидай және (немесе) бидай наны, көкөністер мен қант кіреді. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, құс еті жеті күнтізбелік күнде кемінде бір рет қосылады. Бір рет тамақтана отырып тамақтануды ұйымдастыру кезінде (балалар мен жасөспірімдердің ұйымда болу ұзақтығына байланысты) ет пен сүтті диетаға енгізу жиілігін өзгерту балық пен құс мяса пайдалануды ескере отырып жүзеге асырылады.
Таңғы ас ыстық тағамнан (бірінші немесе екінші) және ыстық сусыннан, жұмыртқадан, сары май немесе ірімшік сэндвичінен тұрады. Екінші таңғы асқа шырындар, жемістер беріледі.
Түскі асқа салат, бірінші, екінші тағам (гарнирі бар ет, балық немесе құс етінің негізгі тағамы) және үшінші (компот, желе, шай және шырындар) кіреді. Қарапайым салаттар пісірілген және жаңа піскен көкөністерден дайындалады.
Түстен кейінгі тағамдарда мәзірде 021/2011 КО ТР техникалық регламентінің 8-бабына сәйкес рұқсат етілген кремі жоқ тоқаш немесе кондитерлік өнімдері бар сусын (сүт, ашытылған сүт өнімдері, желе, шырындар) бар.
Кешкі ас көкөніс (сүзбе) тағамынан немесе ботқадан, негізгі екінші тағамнан (ет, балық немесе гарнирі бар құс еті), сусыннан (шай, шырын, компот, желе) тұрады.
Сонымен қатар, екінші кешкі ас ретінде жемістер немесе ашытылған сүт өнімдері, кілегейсіз тоқаш немесе кондитерлік өнімдер кіреді.
Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің тамақтануында ауыл шаруашылығы мақсатындағы ұйымдарда, оқу-тәжірибелік және бақша учаскелерінде, білім беру объектілерінің жылыжайларында өсірілген өсімдік тектес азық-түлік шикізаты оның қауіпсіздігін растайтын көрсетілген тамақ өнімдерін зертханалық-аспаптық зерттеу нәтижелері болған кезде пайдаланылады.
Білім алушылар мен тәрбиеленушілердің ас блогының өндірістік үй-жайларында болуы және оларды тамақ дайындауға, көкөністерді тазалауға, дайын тағамды таратуға, нан кесуге, ыдыс жууға, өндірістік үй-жайларды жинауға байланысты жұмыстарға тартуы алынып тасталды.
Бірінші ауысымдағы білім алушылар үшін жалпы білім беру ұйымдарында бір-екі рет тамақтану – екінші таңғы ас немесе екінші таңғы ас және түскі ас, екінші ауысымдағы білім алушылар үшін – түстен кейінгі тағамдар, ұзартылған күн топтары үшін – екінші таңғы ас, түскі ас және түстен кейінгі тағамдар көзделеді. Балалардың тәулік бойы болуы кезінде кемінде бес рет тамақтану көзделеді.
Тамақтану объектілерінде білім беру және тәрбиелеу объектілерінде, мектепке дейінгі ұйымдарда:
1) дайындау және өткізу: йогурт, сүзбе, айран; толтырылған құймақ; Флот стиліндегі макарон; сельцев, форшмаков, желе, паштет; кремі бар кондитерлік бұйымдар; кондитерлік бұйымдар мен тәттілер (шоколад, кәмпиттер, печенье, сондай - ақ Мектепке дейінгі ұйымдарда және балалар үйлерінде-халва, мармелад, пастила) орауыштарда; жеміс сусындарында, квастарда; қуырылған өнімдерде; жұмсақ пісірілген жұмыртқаларда, глазурь жұмыртқаларында;
күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар, қаймақ пен майонез қосылған салаттар; окрошкалар; саңырауқұлақтар; өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалған тамақ өнімдері; тез дайындалатын құрғақ тамақ концентраттарына негізделген бірінші және екінші тағамдар; газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды сулар, тәтті алкогольсіз сусындар, алкогольсіз энергетикалық (тоник) сусындар, концентрацияланған диффузиялық шырындар (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда); фаст-фудтар: гамбургерлер, хот-догтар, пиццалар, наггеттер, чиптер (чипсондар), дәмі бар тұздалған крекер; ыстық тұздықтар, кетчуптер ,ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша) ;
2) пайдалану: тізбесі 021/2011 КО ТР техникалық регламентінің 8-бабында және қолданысы тамақ өнімдерінің жекелеген түрлеріне қолданылатын Одақтың техникалық регламенттерінде айқындалған тамақ өнімдерін; осы Санитариялық қағидалардың 97-тармағында көрсетілген тамақ өнімдерін; термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүтті, сүзбені және қаймақты; құрамында темір бар йодталмаған тұзды және байытылмаған (бекімеген) жоғары және бірінші сортты бидай ұнының дәрумендері, минералдары.
Железин аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы