
Тамақтан уланудың жалпы белгілері:
- әдетте, аурудың жедел, кенеттен басталуы;
- адамдар тобында аурудың бір мезгілде басталуы;
- жалпы тамақ қабылдау нәтижесінде тамақтан шыққан ұқсас аурудың екі немесе одан да көп жағдайларының болуы;
- тамақтан уланудың көпшілігі аурудың жедел қысқа ағымымен сипатталады;
- аурудың бір тағамдық өнімді немесе тағамды қолданумен байланысы;
- тамақ өнімін тұтыну немесе сатып алу орнымен аурудың аумақтық шектелуі;
- тамақтан улануға себеп болған өнімді алып қойғаннан кейін аурудың жаңа жағдайларының туындауын тоқтату;
- микробтық тамақтан улану пациенттен сау адамға берілмейді және бұл жұқпалы аурулардан түбегейлі ерекшеленеді.
Тамақтан улануды болдырмау үшін қарапайым ережелерді сақтау қажет:
- азық-түлікті сақтау шарттарына, қаптамада көрсетілген жарамдылық мерзімдеріне сатып алу кезінде назар аударыңыз;
- тамақтанар алдында және қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
- жемістер мен көкөністерді тұтынар алдында жууды ұмытпаңыз;
- қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішіңіз;
- тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқышта өнімнің қаптамасында көрсетілген температурада сақтау керек;
- үй консервілерін дайындаумен және тұтынумен айналыспаңыз, үйде «өнеркәсіптік емес» өндіріс өнімдерін сатып алмаңыз;
- үйде тамақ дайындау кезінде гигиена ережелерін сақтау;
- тағамдарды, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуырыңыз немесе қайнатыңыз;
- шикі ет, құс еті мен теңіз өнімдерін басқа тағамдардан бөлек сақтау керек;
- жарамдылық мерзімі өткен, деформация белгілері бар және бомбажды ыдыста тамақ өнімдерін сатып алмау;
- егер олар сақталған ыдыстың тұтастығын бұзу белгілері болса, мұздатылған тағамдарды сатып алмаңыз;
- белгіленбеген сауда орындарынан азық-түлік, көкөніс, бақша өнімдерін сатып алмаңыз.
Железин аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы