Егінді өрттен сақтаймыз

Егінді өрттен сақтаймыз

Егіс алқаптарының сақталуын қамтамасыз ету ісіндегі маңызды бағыттардың бірі өрт қауіпсіздігі ережелерін мүлтіксіз сақтау болды және болып қала береді. Өйткені өрт қысқа уақыт ішінде ауыл шаруашылығы қызметкерлерінің ұзақ еңбегінің жемісін жою әбден мүмкін. Сондықтан егін жинау кезінде өрт қауіпсіздігі ережелерін қатаң сақтау-бұл тек өртке қарсы талаптар ғана емес, сонымен қатар өмірдің өзі де.

Егін жинау кезінде өрттің алдын алу үшін не білу керек және не істеу керек?

Масақты астық алқаптары пісер алдында олардың орман алқаптарына, дала белдеуіне, автокөлік және темір жолдарға іргелес жерлерінде ені кемінде 4 метр жолақпен жыртылады.

Нан массивтерінде және олардың жанында темекі шегуге, ашық отты қолдана отырып жұмыстар жүргізуге тыйым салынады. Өрт шыққан жағдайда жиналатын нанға жақын жерде соқасы бар трактор болуы керек.

Өрт кезіндегі әрекеттер ең алдымен, астық алқаптарында оны қолда бар құралдармен – өрт сөндіргіштермен, сумен, сапалақтармен, құммен сөндіру бойынша шаралар қабылдану қажет.

Өрттің нан массиві бойынша таралуын шектеу үшін жану аймағын жырту қажет. Жыртылған жерді өрттің таралу жылдамдығын және желдің бағытын ескере отырып таңдау керек. Жыртылатын жолақтың бойымен адамдарды ұшқан ұшқындар мен сабанның жанып жатқан байламдарын сөндіру үшін орналастыру керек. Астық жинау агрегаттарында өрт шыққан жағдайда (комбайндар, шөп шапқыштар, тракторлар, сондай – ақ автомашиналар) - агрегатты астық массивінен шығару және оны сөндіру шараларын қабылдау. Егінді жинаумен айналысатын барлық адамдар өртке қарсы нұсқамадан өтуі тиіс.

Осылайша, өрт қауіпсіздігінің қарапайым ережелерін сақтай отырып, егін жинау кезінде өрттің пайда болуын болдырмауға болады.

                                                                                                                     

Павлодар ауданының

Төтенше жағдайлар бөлімінің бастығы Арман Букаев