Шырындар - көптеген адамдардың сүйікті сусындары. Бірнеше жыл бұрын біз жақын жерде дүкеннен сатып алынған үш литрлік шырын ыдысын бақытты түрде ашатынбыз. Ал қазір супермаркет сөрелері шетел технологиялар бойынша өндіретін отандық шырындардың үлкен таңдауымен қуантады, бірақ әлі де отандық зауыттарда.
Дүкенге келгенде, таңдау көп болады. Шырындар, балшырындар, жеміс-жидек сусындар, қалпына келтірілген және жаңа сығылған шырындар. Бастысы сапалы өнімді ешқандай денсаулыққа салдарынсыз таңдау болып табылады. Сатып алынған шырындардың көбісі – балаларға арналған. Кез-келген ата-ананың міндеті ассортименттің барлық түрінен шынымен қауіпсіз өнім таңдау.
Сатып алу сатысында стандартты емес өнім сатып алудан өзін қорғаудың жалғыз жолы таңбалау болып табылады. Сауда белгісі - бұл тұтынушыны өнімді сатып алғанда кездестіретін және барлық негізгі ақпаратты қамтитын бірінші ақпараттық блок.
Таңбалауда шырынның осы маркасын өндіруді реттейтін құжаттар тізімі болуы керек. Заңға сәйкес, өндіруші осы сусынның қандай жолмен жасалғанын көрсетуі керек. Сондай-ақ, бұл шырын концентраттардан қалпына келтірілгенін немесе тікелей спинді әдіспен дайындалғандығын көрсету керек. Композицияға қосымша тамақ өнімдері, шырынның энергетикалық құндылығы, сақтау мерзімі мен шарттары, өндіріс күні, байланыс деректері және өндірушінің атауы, өнімге сәйкес нормативтік құжат көрсетіледі. Сондай-ақ, шөгінділердің рұқсат етілуі, қолданар алдында шырынды шайқау қажеттілігі, уақыттың түстерінің өзгеру мүмкіндігі. Өнімнің жарамдылық мерзімін ұзартатын арнайы термиялық өңдеудің ультра пастеризациясы дегенді білдіреді UHT орауышында. Мұндай шырындар ұзағырақ сақталады, бірақ олардың аз қоректік заттардың тәртібі бар.
Жалпы алғанда, барлық шырындар түрлерге бөлінеді. Шырынның түрі жапсырмадағы атаумен анықталуы мүмкін.
Шырынның түрлеріне қоса, оның бөлінуі:
Ең пайдалы - «тікелей сығылған шырын» деп белгіленген шырындар. Мұндай шырын жаңадан жиналған көкөністерден немесе жемістерден механикалық сығымдау арқылы жасалады, шырын пастерленуден өтеді (яғни, микроорганизмдер сұйықтыққа түсіп кетпес үшін, жылдам қыздыру / салқындату). Бұл шырынның арқасында көптеген пайдалы қасиеттер сақталады.
Дайын өнім оралған материалға назар аударыңыз. Ол сондай-ақ әртүрлі болуы мүмкін. Әр нәрседе артықшылықтары мен кемшіліктері бар.
Шырынды қараңғы жерде сақтау ұсынылады және ашылған орамды тоңазытқышта ұстау қажет. Сақтау уақыттарын сақтаудың стандарттары жоқ. Tetra Pak қаптамада жабық шырыны шамамен « жыл бойы сақталады, консервіленген шыныдағы шырын 1 жыл сақталады. Әр түрлі өндірушілерден ашық шырын 1-ден 3 күнге дейін сақталуы мүмкін.
Алдау практикасын болдырмау үшін заңнамалық деңгейде, өнімдерді өндіру алдын параметрлерге сәйкес келмейтін шырын өндіретін негізгі талаптарды реттейтін КО ТР 023/2011 «Жемістер мен көкөністерден алынатын шырын өнімдеріне арналған техникалық регламентті» қолданылуда. Онымен Еуразиялық экономикалық комиссияның www.eurasiancommission.org сайтында «Техникалық реттеу» бөлімінде танысуға болады.
ҚР СИМ Техникалық реттеу және метрология комитетінің Шығыс Қазақстан облысы бойынша департаментінің бас маманы Қондыбаева Г.Қ.