Қалай шырынды дұрыс таңдауға болады

Қалай    шырынды  дұрыс  таңдауға болады

Шырындар - көптеген адамдардың сүйікті сусындары. Бірнеше жыл бұрын біз жақын жерде дүкеннен сатып алынған үш литрлік шырын ыдысын бақытты түрде ашатынбыз. Ал қазір супермаркет сөрелері шетел технологиялар бойынша өндіретін отандық шырындардың үлкен таңдауымен қуантады, бірақ әлі де отандық зауыттарда.

Дүкенге келгенде, таңдау көп болады. Шырындар, балшырындар, жеміс-жидек сусындар, қалпына келтірілген және жаңа сығылған шырындар. Бастысы сапалы өнімді ешқандай денсаулыққа салдарынсыз таңдау болып табылады. Сатып алынған шырындардың көбісі – балаларға арналған. Кез-келген ата-ананың міндеті ассортименттің барлық түрінен шынымен қауіпсіз өнім таңдау.

Сатып алу сатысында стандартты емес өнім сатып алудан өзін қорғаудың жалғыз жолы таңбалау болып табылады. Сауда белгісі - бұл тұтынушыны өнімді сатып алғанда кездестіретін және барлық негізгі ақпаратты қамтитын бірінші ақпараттық блок.

Таңбалауда шырынның осы маркасын өндіруді реттейтін құжаттар тізімі болуы керек. Заңға сәйкес, өндіруші осы сусынның қандай жолмен жасалғанын көрсетуі керек. Сондай-ақ, бұл шырын концентраттардан қалпына келтірілгенін немесе тікелей спинді әдіспен дайындалғандығын көрсету керек. Композицияға қосымша тамақ өнімдері, шырынның энергетикалық құндылығы, сақтау мерзімі мен шарттары, өндіріс күні, байланыс деректері және өндірушінің атауы, өнімге сәйкес нормативтік құжат көрсетіледі. Сондай-ақ, шөгінділердің рұқсат етілуі, қолданар алдында шырынды шайқау қажеттілігі, уақыттың түстерінің өзгеру мүмкіндігі. Өнімнің жарамдылық мерзімін ұзартатын арнайы термиялық өңдеудің ультра пастеризациясы дегенді білдіреді UHT орауышында. Мұндай шырындар ұзағырақ сақталады, бірақ олардың аз қоректік заттардың тәртібі бар.

Жалпы алғанда, барлық шырындар түрлерге бөлінеді. Шырынның түрі жапсырмадағы атаумен анықталуы мүмкін.

  • Шырын тек жемістерден, көкөністерден немесе жидектерден тұруы керек. Сондықтан бұл ең пайдалы. Бірақ барлық жемістер шырын жасау арқылы алынбайды. Мысалы, бананнан 100% шырын пюре түрінде шығады. Алма мен цитрус жемістерінен нектарды емес, шырынды таңдаған дұрыс.
  • Нектар. Нектестерде шырынның мөлшері 25% -дан 50% -ға дейін өзгереді. Керемет нектарлар тығыз еті бар жемістерден жасалады. Шабдалыдан, бананнан және мангодан шырын алынбайды, сондықтан олардан нектарлар дайындалады. Шырындардағы сияқты нектардағы сияқты, сіз ешқандай консерванттар, хош иістендіргіштер, ешқандай бояулар қосуға болмайды, бірақ, сонымен бірге, құрамын оқып біле аласыз.
  • Сусын бар шырын. Онда тек 10% - 25% шырын бар, әдетте қалпына келтіріледі. Қалған ингредиенттер - су, қант, хош иістер, бояғыштар және консерванттар. Бұл шырынды сатып алмаңыз, оған ешқандай пайда жоқ.
  • Морс жидектерден дайындалады (шамамен 15%), ал қалған ингредиенттер - су, хош иістер, лимон қышқылы.

Шырынның түрлеріне қоса, оның бөлінуі:

  • Жаңартылған шырын. Бұл шырын бастапқыда шоғырланған, содан кейін қалпына келтірілді. Шоғырландыру кезінде шырыннан судың кейбіреуі оның массасын азайтып, буланып кетеді. Жаңартылған шырынды алу үшін суды қосыңыз. Мұндай шырын жаңа сығылғаннан гөрі аз дәрумендер мен түрлі пайдалы заттарды қамтиды. Пайдалы қасиеттердің кейбірі концентрация процесінде жоғалады.
  • Жаңа сығылған шырын, тікелей сығылған шырын жаңа піскен жемістерден жасалған. Бұл шырындарда көптеген дәрумендер бар.
  • Стерилденген шырын - ұзақ мерзімді сақтау шырыны. Ол жиі концентраттан шығарылады. 100 градусқа дейін қыздыру арқылы, шырын бөлме температурасында ұзақ уақыт сақтауға болады. Жылыту кезінде микрофлораның жоғалуы, кейбір витаминдер қандай шырындардың витаминдермен жасанды түрде байытылғандығына байланысты жоғалады.

Ең пайдалы - «тікелей сығылған шырын» деп белгіленген шырындар. Мұндай шырын жаңадан жиналған көкөністерден немесе жемістерден механикалық сығымдау арқылы жасалады, шырын пастерленуден өтеді (яғни, микроорганизмдер сұйықтыққа түсіп кетпес үшін, жылдам қыздыру / салқындату). Бұл шырынның арқасында көптеген пайдалы қасиеттер сақталады.

Дайын өнім оралған материалға назар аударыңыз. Ол сондай-ақ әртүрлі болуы мүмкін. Әр нәрседе артықшылықтары мен кемшіліктері бар.

  • Шыны - шырындарға арналған үздік орау. Бұл кез-келген өніммен реакцияға келмейді. Мұндай пакеттің минусы шағылуы мүмкін.
  • Картон қорабы күн сәулелерінің басқа пакеттерге қарағанда түсуіне жол бермейді. Сондай-ақ, картоннан жасалған орау шағылмайды. Бірақ оларда ұзақ қышқыл шырындарды (апельсин немесе ананас) сақтауға болмайды, себебі уақыт өте келе олар реакцияға орауышпен бірге түсе алады.
  • Пластик қышқыл шырындармен бірге уақыт өте келе реакцияға түседі. Оларда канцероген шыға бастайды.

Шырынды қараңғы жерде сақтау ұсынылады және ашылған орамды тоңазытқышта ұстау қажет. Сақтау уақыттарын сақтаудың стандарттары жоқ. Tetra Pak қаптамада жабық шырыны шамамен « жыл бойы сақталады, консервіленген шыныдағы шырын 1 жыл сақталады. Әр түрлі өндірушілерден ашық шырын 1-ден 3 күнге дейін сақталуы мүмкін.

Алдау практикасын болдырмау үшін заңнамалық деңгейде, өнімдерді өндіру алдын параметрлерге сәйкес келмейтін шырын өндіретін негізгі талаптарды реттейтін КО ТР 023/2011 «Жемістер мен көкөністерден алынатын шырын өнімдеріне арналған техникалық регламентті» қолданылуда. Онымен Еуразиялық экономикалық комиссияның www.eurasiancommission.org сайтында «Техникалық реттеу» бөлімінде танысуға болады.

ҚР СИМ Техникалық реттеу және метрология комитетінің Шығыс Қазақстан облысы бойынша департаментінің бас маманы Қондыбаева Г.Қ.