2018 жылдың 22 маусымында ТРМК-нің Қостанай облысы бойынша департаменті «Омка» сауда үйінің кәсіпкерлік субъектілерімен кездесу өткізді.
Кездесудің мақсаты «Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» Кеден одағының Техникалық регламентін түсіндіру болды.
Кәсіпкерлік субъектілерді «Балық және балық өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» Кеден одағының техникалық регламентімен таныстырды, соның ішінде олар балық өнімдерін таңбалау мен қаптауға қатысты жаңа кірістерге толығырық тоқталды.
Осылайша, өнімнің жапсырмасында өнім туралы толық ақпарат беру керек, өндіруші өнім түрін ғана емес, мысалы, «балық консервілері», сонымен қатар балықтардың зоологиялық атауын, мысалы, «гренландық қара палтус» дегенді көрсетуі тиіс.
Кесу және өңдеудің таңбалау әдістерінде көрсетілуге тиіс: «треска филесі», «минтай арқасы», «майшабақ қаңқасы»; өңдеу түрі: мұздатылған, пастерленген;
Сонымен қатар, балық өнімдерін таңбалау кезінде өндіруші немесе сатушы тұтынушыға мемлекеттік және орыс тілінде көрсетілетін балық өнімдері туралы толық және сенімді ақпарат беруге міндетті;
Тағамдық балық өнімдеріне қатысты тұтыну контейнерлеріне, орауыштарына және (немесе) парақтарға таңбалау қолданылады және таңбалау анық, оңай оқылуы және қолданылу мерзімі аяқталғанда оның кескінінің қауіпсіздігін қамтамасыз ететін етіп қолданылуы керек.
Сонымен бірге, барлық қатысушыларды таңбалау тұрғысынан қызықтыратын КО ТР-нің «басты» талаптарының бірі - бұл мұздатылған балық пен теңіз өнімдеріндегі мұздың үлесі туралы дәл деректер.
Қаптамада балықтың салмағы мұз салмағынан бөлек көрсетілу керек.
КО ТР-де өнімге қойылатын филеде сұйықтың мұз салмағына теңдік талаптары тіркеледі: балық үшін 5% , асшаяндар үшін 6% , басқа теңіз өнімдері үшін 8% аспау керек.
Нәтижесінде қатысушылар ТРМК-іне ақпараттық қолдау көрсеткені үшін алғыс білдірді.