2025 жылдың бес айының қорытындысы бойынша Қазақстанда тамақ өнімдері өндірісі артты

2025 жылдың бес айының қорытындысы бойынша Қазақстанда тамақ өнімдері өндірісі артты

2025 жылғы қаңтар–мамыр айларындағы деректерге сәйкес, Қазақстанда негізгі азық-түлік түрлерін өндіруде оң динамика байқалды. Бұл өңдеу өнеркәсібінің дамуын және еліміздің азық-түлік қауіпсіздігінің нығайып келе жатқанын көрсетеді.

Сиыр еті өндірісі 133,6 мың тоннаны құрап, 2024 жылдың осы кезеңімен салыстырғанда 0,4%-ға артты. Құс еті өндірісі 6,1%-ға өсіп, 157,7 мың тоннаға жетті.

Сүт өңдеу саласында да өсім байқалады: сүт өндірісі 3,9%-ға артып, 273,5 мың тоннаны, айран – 5,4%-ға өсіп, 37,1 мың тоннаны, сары май – 12,7%-ға көбейіп, 15 мың тоннаны құрады. Тауық жұмыртқасы 1,79 млрд дана көлемінде өндірілді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 0,3%-ға көп.

Дәнді және майлы дақылдар өнімдері сегментінде айтарлықтай өсім тіркелді. Бидай ұны өндірісі 6,5%-ға артып, 1438,3 мың тоннаны, қарақұмық жармасы – 19,4%-ға (10,7 мың тонна), макарон өнімдері – 7,8%-ға (63,7 мың тонна) жетті.

Күнбағыс майы өндірісі 21,7%-ға өсіп, 334,5 мың тоннаны, күріш өндірісі 21%-ға артып, 84,5 мың тоннаны құрады.

Қант өндірісі 10 есеге артып, өткен жылғы 6,1 мың тоннадан 64 мың тоннаға дейін өсті. Тұз өндірісі 6,1%-ға өсіп, 169,3 мың тоннаны құрады.

Бұл көрсеткіштер елдегі азық-түлік қауіпсіздігін нығайтып, экспорттық әлеуетті кеңейтуге және ішкі агроөнеркәсіптік өндірісті дамытуға ықпал етуде.