Қазақстанның ұлттық тағамдары тек өз елінде ғана танымал емес, бесбармақ (ет, ас), бауырсақ, қазы, қуырдақ, ірімшік сияқты қазақтың әйгілі тағамдарын қаланың көптеген дәмханалары мен мейрамханаларында дәмдеуге болады. Еттің, қышқыл сүт өнімдерінің, ұн өнімдерінің көптігі қазақ асханасының ерекшелігі болып табылады. Қазақстандық асхананың гастрономиялық ләззаттарын елемеуге болмайды.
Ұлттық тағамдарды дайындаудағы көптеген рецепттер ұрпақтан-ұрпаққа беріледі, ал тағамның өзін ұсыну - нағыз ырым. Әлемнің ешбір жерінде мұндай алуан түрлі ұлттық тағамдар мен ең алуан түрлі дәмдік талғамдарды таба алмайтындығы сөзсіз. Себебі, Қазақстан аумағында 135-тен астам ұлт өкілдері тұрады. Басты «ерекшелік» әрқашан Ұлы Дала көшпенділерінің дәстүрлеріне негізделген қазақ тағамдары болады. Көшпелілердің дәмді, пайдалы, ақылды тағамы ел қонақтары мен туристер арасында үлкен сұранысқа ие болуда. Шығу тарихымен еліміздің белгілі аймақтарымен байланысты әртүрлі ерекше тағамдардың мұндай көптігі Қазақстандағы туризмнің жаңа форматы – гастрономиялық дамуының маңызды алғышарты болып табылады. Саяхаттану тәжірибесі бар көптеген шетелдік туристер бұл жерге жергілікті табиғаттың ғажайыптарын тамашалау үшін ғана емес, көшпелілердің таңғажайып тағамдарынан дәм тату, олардың тұрмыс-тіршілігін, мәдениеті мен ежелгі салт-дәстүрлерін сезіну үшін жиі келеді.