ЖАЗДА ТАМАҚТАН УЛАНУДЫ ҚАЛАЙ БОЛДЫРМАУҒА БОЛАДЫ?

ЖАЗДА ТАМАҚТАН УЛАНУДЫ ҚАЛАЙ БОЛДЫРМАУҒА БОЛАДЫ?

 

 

ЖАЗДА ТАМАҚТАН УЛАНУДЫ ҚАЛАЙ БОЛДЫРМАУҒА БОЛАДЫ?

Жаз-тамашауақыт,демалысуақыты,ата-әжелергебару, көкөністерменжемістерденләззат алу, жарқынкүнастындаДвитаминіменқанықтыру уақыты.Мұндайуақыттаешкімуланудантуындағантемпературамен жүрек айнуыменқұлағысыкелмейді.

Ауаның жоғарытемпературасы, азық — түліктісақтауережелерінбұзужәнегигиенанысақтамауасқазан-ішек жолдарының ауруларыныңнегізгісебептері болып табылады.

Тамақтанулану-бұл ас қорыту жүйесінің бұзылуымен бірге жүретін өткірауру.Оныңсебебіағзағаәртүрлімикроорганизмдердің,көбінесебактериялардыңтамақөнімдерімен енуі болуымүмкін.Уланужағдайларыныңкөпшілігі Staphylococcus aureusжәне E. coliтағамдарындатезкөбеюдентуындайды.

Уланукөбінесежарамдылықмерзімі өткен немесеқолайсызжағдайлардасақталғаннемесесанитарлықнормалардыбұзаотырыпдайындалғансапасызөнімдердітудырады.Аурулардыңнегізгісебептері-бактерия тасымалдау,технологиялықпроцесс,өнімдердідұрыссақтамаужәне т. б.

Уланукөбінеседайынтағамдардытудырады-майонезжәнеқаймақ қосылған көп компоненттісалаттардыңбарлық түрлері, кілегей қосылған кондитерлікөнімдер, туралғанеттағамдары,жележәнебасқалар.Дайынтағамдарданбасқа, нашаржуылғанжидектер,жемістермен жаңа піскенкөкөністеруланудыңсебебіболуымүмкін,өйткеніолардыңбетіндеішекинфекцияларыныңқоздырғыштарықалуымүмкін.

Егер сіз белгілі үш ережені ұстанатын болсаңыз, өзіңізді және айналаңыздағы адамдарды жазда тамақтан уланудан қорғауға болады:

ЖАҚСЫ ГИГИЕНАНЫ САҚТАҢЫЗ:

- көшеден үйге келгеннен кейін, тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз;

- көкөністерді, жемістерді, жидектер мен шөптерді ағын су астында, ал кішкентай балалар үшін қайнаған сумен жуыңыз;

- ыстық және суық тағамдарды дайындаған кезде үйдегі гигиена ережелерін, жарамдылық мерзімдерін және азық-түлікті, әсіресе тез бұзылатын тағамдарды сақтау шарттарын сақтаңыз; шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау керек;

- шикі өнімдерді өңдеу үшін жұқпалы аурулардың алдын алу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын пайдалану қажет.

 

                                         «Федоров аудандық санитарлық-

                                         эпидемиологиялық бақылау басқармасы» РММ