Бруцеллез-адамғаауружануардан берілетін жұқпалыауру.
Оладамағзасыныңбарлық мүшелерінің ауырағымыменжәнезақымдалуыменсипатталады.
Аурудыңқоздырғыштары-бруцелламикробтары,адамдардаешкі,қой,сиыр,шошқажәнеиттердіңбруцеллаларыаурудытудырады,сондықтанағымдағыжылдыңмамыр айында Федоровауданындабруцеллезауруыныңбіржағдайытіркелді.
Бруцеллез қоздырғыштары сүтпен, зәрмен және амниотикалық сұйықтықпен шығарылады.
Сіз бұл қауіпті ауруды зардап шеккен жануармен байланыста болған кезде немесе қайнатылмаған сүт пен одан жасалған өнімдерді - сүзбе, қаймақ және ірімшікті жеу арқылы жұқтыра аласыз.
Адамнан адамға бруцеллез берілмейді, сондықтан оқшаулау қажет емес. Бруцеллез жедел, субакуталық және созылмалы болуы мүмкін. Кейбір жұқтырған адамдар емделусіз де қалпына келеді, қалғандарында ауру созылмалы түрге ауысып, жүректі, бауырды, бүйректі және басқа мүшелерді біртіндеп бұзады. Науқастарда тұрақсыз иммунитет қалыптасады, ол 8 айдан 10 айға дейін сақталады.
Антиденелердіңболуықайтаинфекцияғажәне бактериалды тасымалдаушылардың пайда болуына кедергікелтірмейді,бірақаурудыңжеңілағымынаықпал етеді.
Егерадамныңтемпературасыкөтерілсе, әл-ауқаты нашарласа,сүйектерменбуындарауырса,мүмкіндігіншетезіректерапевтпенкеңесу керек немеседәрігергеүйге қоңырау шалу керек.
Егерауылшаруашылықжануарларыменбайланыстаболғаннанкейіннемесепастерленбегенсүттіішкеннен кейін әдеттен тысбелгілерпайда болса, маманнанкеңесалукерек.
Әдетте,пациенттералдыментерапевткежүгінеді, егер оларбруцеллезгекүдіктенсе, олардыәріқараймамандандырылғанмаманға—жұқпалы аурулар дәрігерінежібереді.
Ертедиагноз қойылған бруцеллезантибиотиктерменжақсыемделеді-болжамқолайлы.
Ауру дамыған сайын дәрі-дәрмектердіқабылдауұзақтығыныңартуымүмкін,біраққалпына келтіру мүмкіндігіәлі де үлкен.
Емдеу болмаса, ауру ішкі органдардың, буындардың, сүйектердің және орталық жүйке жүйесінің жаппай бұзылуына әкелуі мүмкін — буындардың деформациясы, контрактуралар дамиды, адамның қозғалуы және заттарды алуы қиынға соғады, тері жұқарады, есте сақтау қабілеті төмендейді, терең мінез-құлық пен жеке тұлға қалыптасады Бруцеллездің алдын алу үшін жеке гигиена ережелері: - жануарлармен сөйлескенге дейін және кейін қолды жуу; - жануарлармен байланыста болғаннан кейін бірден киімді ауыстырыңыз және жуыңыз; - қолғап, Маска, көзілдірік және арнайы киім киген жануарлармен және өңделмеген мал өнімдерімен байланыста болу.
Сонымен қатар, тек пастерленген және термиялық өңделген тағамдарды жеу керек: сүт, ет, жұмыртқа. 60 °C дейін қызған кезде бруцеллалар 30 минуттан кейін ғана өледі, қайнаған кезде — дереу.
Бруцеллез әлемдегі ең көп тараған зоонозды инфекция болып қала береді.
Жануарларды вакцинациялау арқылы инфекцияның таралуын болдырмау үшін шаралар қабылдануда, өйткені халықтың жоғары жиілігі мал арасында инфекцияның таралуымен байланысты. Бруцеллездің нақты профилактикасын жетілдіру бруцеллездің адамдар мен ауылшаруашылық жануарларына ортақ инфекция екенін ескере отырып, денсаулық сақтау үшін де, ветеринария үшін де маңызды міндеттердің бірі болып табылады. Бруцеллез инфекциясы мал шаруашылығы шикізатын алумен және өңдеумен кәсіби айналысатын, сондай-ақ қосалқы шаруашылықтарда малы бар азаматтардың денсаулығына елеулі зиян келтіреді, ауыл шаруашылығы жануарларының бруцеллезбен ауыруы мал шаруашылығы шаруашылықтарында айтарлықтай экономикалық шығындарға әкеледі.
«Федоров аудандық санитарлық-
эпидемиологиялық бақылау басқармасы» РММ