Бруцеллез – бруцеллалар, төмен температура мен ылғалды ортаға төзімді ұсақ микроорганизмдер тудыратын адам мен жануарлардың жұқпалы ауруы.

Бруцеллез – бруцеллалар, төмен температура мен ылғалды ортаға төзімді ұсақ микроорганизмдер тудыратын адам мен жануарлардың жұқпалы ауруы.

Бруцеллез – бруцеллалар, төмен температура мен ылғалды ортаға төзімді ұсақ микроорганизмдер тудыратын адам мен жануарлардың жұқпалы ауруы.

Бруцеллездің белгілері

Инфекциядан кейін бактерия лимфа түйіндерінде көбейеді және клиникалық түрде көрінбейді, инкубациялық кезең шамамен 10 күн.

Адамдарда бруцеллездің алғашқы белгілері тұмауға ұқсауы мүмкін. Науқас бас ауруына, буындардың ауруына, әлсіздікке шағымданады.

  • Ауру жұқтырған сәттен бастап аурудың алғашқы белгілеріне дейінгі уақыт 1-3 апта, кейде бірнеше ай, басталуы біртіндеп жүреді.

Температураның 37-ден 39-40С-қа дейін жоғарылауы 3-7 күн бойы қалтырау және қатты терлеу.

  • Лимфа түйіндерінің ұлғаюы.
  • Бұлшықеттер мен буындардағы ауырсыну.

Бруцеллездің алдын алу

Бруцеллездің алдын алу – ауыл шаруашылығы жануарларының бруцеллезімен күресу және жануарларды күту ережелерін сақтау.

Міндетті алдын алу шарасы өнімдерді дезинфекциялау болуы керек: қайнаған сүт, 2 ай бойы дайын ірімшікті, 3 ай бойы қатты ірімшікті сақтау.

Жануарларды күтетін барлық адамдар жеке гигиена ережелерін сақтауы және жүйелі профилактикалық тексеруден өтуі керек (кемінде жылына бір рет).