Нитраттар - өсімдікке топырақтан үстіңгі қоректендірумен бірге түсетін азот қышқылының тұздары. Топырақта бұл минералдың жетіспеушілігімен, тіпті ең қарапайым егінтуралы ұмыта аласыз.Біздің топырағымыз тым нашар, сондықтан тыңайтқыш болмай қоймайды. Егер доза дұрыс таңдалса және егін уақытында жиналса, азотты қосылыстар өсімдіктерге толығымен сіңіп үлгереді. Бірақ азықтандыруды уақытын кешіктіру, піспеген жемістерді жинауға асығу, ұсынылған дозалардан асып кету, көкөністердегі нитраттар қауіпсіз концентрациядан асып түседі. Нитраттармен уланудың белгілері: құсу, диарея, еріннің цианозы, жүрек жұмысының үзілуі. Алғашқы белгілерден кейін келесілер тез дамиды: қан қысымы төмендейді, бас ауруы күшейеді, конвульсиялар пайда болады, сана бұзылады. Жедел интоксикациядан басқа, дәрігерлер созылмалы процесті де атап өтеді, атап айтқанда, азотты қосылыстарбар көкөністерді үнемі жеп отырсаңыз, асқазан-ішек жолында нитрозаминдер - улы канцерогендер қалыптаса бастайды. Алдымен олар созылмалы шаршау және авитаминоз белгілеріне ұқсас белгілерді тудырады: тұрақты бас аурулары; бас айналу; көздің қараюы; жалпы әлсіздік және апатия. Ұзақ мерзімді перспективада олардың қайтымсыз салдары мен зияны бар. Нитраттармен улануды қалай болдырмауға болады: жылыжай көкөністерін көп пайдаланбаңыз, топырақ қиярлары мен қызанақтартолық піскенше күтіңіз, ерте қарбыз сатып алмаңыз, өйткені тәжірибе көрсеткендей, олар тек тамыз айының ортасында піседі.Үстел үстіне қояр алдында көкөністерге көбірек назар аударыңыз. Мысалы, көкөніс салатын маймен ғана емес, лимон шырынмен де дәмдеңіз. Соңғысы қауіпті азотты қосылысты бұзатын С витаминінің шок дозасын қамтиды. Түбірлік дақылдарды мұқият жуып, қабығын аршып, суық тұзды суға батырыңыз.Небәрі жарты сағатта көкөністегі нитраттардың концентрациясы 25%-ға төмендейді. Кабачки, гүлді қырыққабат және брокколиге қайнаған су құйып немесе қайнаған суға 5-10 минут қайнатыңыз. Сондай-ақ нитраттардың құрамын өлшеуге арналған арнайы құрылғы, нитрат өлшегіш бар, бұл экспресс нәтиже бере алатын шағын құрылғы.Зондты жеміс целлюлозасына батыру жеткілікті, құрылғы бірден түсті сигналмен жауап береді: жасыл - оны қауіпсіз жеуге болады, сары - көкөністер мен жемістердегі нитраттардың концентрациясы шегінде, қызыл - денсаулыққа қауіпті.Мұндай құрылғы Ленин көш., 30мекенжайда орналасқан «Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК филиалының зертханасында бар, ауданның кез келген тұрғыны зертханаға экспресс талдауға келе алады.