Ірі қара малды тасымалдау

Ірі қара малды тасымалдау

        ҚР АШМ ВБ ж ҚК Жітіқара ААИ» ММ келесі ақпаратты хабарлайды Аусылға бейім жануарларды сою үшін ауру аймағынан егу жүргізілетін қауіпсіз аймаққа көшіру туралы.

        2022 жылы Астана қаласы, Ақмола, Ақтөбе, Атырау, Батыс Қазақстан, Қарағанды, Қарағанды қалаларының аумақтарында барлық ауруға бейім малды аусылға қарсы егуге көшу туралы шешім қабылданып, профилактикалық іс-шаралар жоспары қабылданды. Қостанай, Маңғыстау, Павлодар, Солтүстік Қазақстан облыстары және Ұлытау облысы (бұдан әрі – Қазақстан Республикасының Солтүстік-Батыс және Орталық облыстары).

        Аусыл ауруына бейім жануарларды Қазақстан Республикасының Солтүстік-Батыс және Орталық облыстарынан Шығыс Қазақстан, Қызылорда, Түркістан, Жамбыл, Алматы облыстарына, Жетісу, Абай облыстарына және Алматы және Шымкент қалаларына көшіру ( бұдан әрі – Қазақстан Республикасының Оңтүстік-Шығыс өңірі) егу жүргізілетін аусылдан ресми түрде азат аймақтарға енгізілген облыстардың ХЭБ вакцинациясымен аусылдан еркін аймақтардың ресми мәртебесі қалпына келтірілгенге дейін рұқсат етілмейді. , союға жіберілген малдардың қозғалысын қоспағанда.

        8.8.8 бабына сәйкес. Дүниежүзілік жануарлар денсаулығы ұйымының (бұдан әрі – ХЭБ) Жер бетіндегі жануарлар денсаулығы кодексі (бұдан әрі – Кодекс) аусыл ауруына шалдыққан жануарлар жұқтырған аумақтан тек жақын маңдағы тағайындалған сою пунктіне сою мақсатында жеткізу үшін кетуге тиіс. келесі шарттарға:

1) жөнелтiлгенге дейiн кемiнде 30 күн бойы аусылға бейiм жануарлардың ешқайсысы шығу тегі шаруашылығына енгiзiлмеген және ешбiр шыққан қожалықта аусыл ауруының клиникалық белгiлерi болмаған;

2) жануарлар жөнелтiлгенге дейiнгi соңғы үш ай iшiнде шығарылған шаруашылықтан кетпеген;

3) жүк жөнелтiлгенге дейiн кемiнде соңғы төрт аптаның iшiнде шыққан жерiнiң төңiрегiндегi он километр радиуста аусыл болмаған;

4) жануарларды тиеу алдында тазартылған және залалсыздандырылған көлікте, басқа сезімтал жануарлармен байланысын болдырмай, ветеринариялық органдардың қадағалауымен тікелей шыққан шаруашылықтан мал сою пунктіне тасымалдау керек;

5) ауру аймағынан мал етін өңдеу кезеңінде тағайындалған мал сою пунктіне шикі етті экспорттауға лицензия болмауы керек;

6) Көліктер мен мал сою алаңдары пайдаланылғаннан кейін дереу мұқият тазаланып, дезинфекциялануы тиіс.

        Жануарлар сойғанға дейін және союдан кейін 24 сағат ішінде өлгенге дейінгі және өлгеннен кейінгі тексеруден өтуі тиіс, нәтижесінде оларда аусылдың клиникалық белгілері жоқ, ал олардан алынған ет талапқа сай өңделуі тиіс. Кодекстің 8.8.22-бабының 2-тармағының немесе 8.8.23-бабының. Осы жануарлардан алынған немесе олармен жанасатын басқа өнімдер Кодекстің 8.8.31.-8.8.38 баптарының ережелеріне сәйкес оларда болуы мүмкін аусыл вирусын жою үшін өңделуі керек.