Йод тапшылығы ауруларының алдын алу

Йод тапшылығы ауруларының алдын алу

Жер бетіндегі 2 миллиардтан астам адамның йодты жеткіліксіз қабылдау қаупі жоғары. Тамақта йод тапшылығы айқын көріністерге ие болмауы мүмкін, сондықтан оны «жасырын аштық» деп атайды. Зерттеулер көрсеткендей, йод тапшылығының көріністері эндемиялық зобпен ғана шектелмейді, йод тапшылығы баланың өсіп келе жатқан миына ең ауыр зардаптар әкеліп, оның қайтымсыз бұзылыстарын қалыптастырады. Тіпті қалыпты йод тапшылығының фонында зияткерлік қабілеттердің төмендеуі қаупі бар, бұл үлкен қауіп. Халықты йодпен қажетті мөлшерде қамтамасыз ету тамақтану сипатын өзгерту немесе құрамында йод бар препараттарды қосымша қабылдау арқылы мүмкін болады. Йодты алдын алудың үш нұсқасы бар: жаппай, топтық және жеке. Ең тиімдісі - ас тұзын йодтауды қамтитын жаппай профилактика. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының сарапшылары йодталған тұзды бүкіл әлемде йод тапшылығы ауруларының алдын алудың әмбебап және жоғары тиімді құралы ретінде ұсынады, бұл жаппай алдын алудың ең тиімді әдісі болып табылады. Қазақстанда бақылау да заңнамалық деңгейде жүзеге асырылады. Ол санитариялық-эпидемиологиялық қызметтердің қоғамдық тамақтану орындарын тексеру кезінде өндіріледі. Тамақ өнімдерін өндіру объектілерінде және қоғамдық тамақтандыру объектілерінде йодталмаған тұздың болуына және тамақ пісіру кезінде пайдалануға тыйым салынады. Қазіргі уақытта йодталмаған тұзды әлі де нарықта табуға болады, сондықтан сатып алу кезінде оның құрамына назар аударып, құрамында йод бар тұзға артықшылық беру ұсынылады.