Жедел ішек инфекциясы.

Жедел ішек инфекциясы.

Жедел ішек инфекциялары – бұл бактериялар, вирустар, қарапайымдылар тудыратын және балалар мен ересек адамдарда ішек қызметінің бұзылуымен (диарея) сипатталатын жұқпалы ауру. Бұл әлемде ең көп таралған инфекциялардың қатарына жатады.

 Этиологиясы.  Ішек инфекцияларының этиологиясы қоздырғыштың ағзаға енуімен байланысты. Денеге енетін 3 негізгі жол бар: тамақ арқылы-әдетте жеткілікті гигиеналық және термиялық өңдеуден өтпеген тағамдар арқылы; су арқылы-су арқылы жұқтырған кезде ішек ауруларының белгілері мен этиологиясы сапасыз суды тұтыну кезінде пайда болады; тұрмыстық байланыста-әртүрлі заттар немесе лас қолдар арқылы. Бактериялық көздер көбінесе сальмонелла, E. coli сияқты бактериялардан, ал вирустық көздер ротавирустар, энтеровирустар және т.б. ауыр клиникалық белгілер амебиаз және лямблиоз кезінде пайда болады, олар салыстырмалы түрде сирек кездесетін себептерге жатады.

Белгілері. Ересектер мен балалардағы ішек инфекциясының белгілері қоздырғыштың түріне байланысты. Алайда аурудың болуын көрсететін жалпы белгілер бар: іштің ауыруы, әлсіздік, тәбеттің болмауы, құсу, нәжістің бос болуы.

Әйтпесе, ЖІИ түріне байланысты клиникалық белгі немесе бірнеше көріністер әртүрлі болуы мүмкін. Мысалы, тырысқақ кезінде қызба болмауы мүмкін, ал шигеллез міндетті түрде онымен бірге жүреді. Патогендердің әсері бірден көрінбейді. Инкубациялық кезең әдетте 10-50 сағатты құрайды.

Диагностикасы. Клиника мамандары, егер оларға жүгінген науқаста ЖІИ күдіктенсе, алғашқы белгілердің пайда болу уақытын және ауруды тудыруы мүмкін қауіп факторларын анықтайды. ЖІИ симптоматологиясы көптеген басқа ауруларға тән,сондықтан дәл диагноз қою үшін қосымша зерттеулер қажет: зәр, қан, нәжіс, культура.

Емдеу. Жедел ішек инфекциясын емдеуді дәрігер анамнезді қарап, зерттегеннен кейін тағайындайды: диетотерапия, детоксикация терапиясы, регидратация терапиясы, Бактерияға қарсы препараттармен, пробиотиктермен емдеу. Мұнда дәрігерге жазылыңыз.

Алдын алу-жедел инфекцияны емдеудің ең жақсы әдісі. Алдын алу шаралары қарапайым ережелерге сәйкес келеді: тамақтанар алдында қолыңызды жуыңыз, қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішіңіз, жемістер мен көкөністерді тұтынар алдында жуыңыз, тағамды мұқият термиялық өңдеңіз. Алдын алу бойынша толық ұсыныстарды диетологтың қабылдауынан алуға болады.