Тағамдық  қоспалар

Тағамдық  қоспалар

          Е әрпімен және санмен көрсетіледі және негізгі міндетіне қарай келесіге бөлінеді:

Е100 – Е199 – бояғыштар, Е200 – Е299 – консерванттар, Е300 – Е399 – бұл антиоксиданттар (өнімнің тотығуына және мерзімінен бұрын бұзылуына жол бермейтін заттар), Е400 – Е499 – бұл тұрақтандырғыштар, қоюлатқыштар және эмульгаторлар (белгілі бір консистенцияны құру және сақтау үшін қажет). Е500 – Е599 – рН реттегіштері және тежеуге қарсы заттар, Е600 – Е699 – иіс пен дәмді күшейткіштер, хош иістендіргіштер, Е700 – Е799 – антибиотиктер, Е900 – Е999 – басқа қоспалар (тәттілендіргіштер, көбіктендіретін заттар, ұн өнімдерін жақсартуға арналған қоспалар және т.б.) Тағамдық қоспалар - көбінесе күшті аллергенді болып келеді. Сондықтан балалар тағамы өндірісінде қоспалардың көпшілігіне тыйым салынған. Мүмкіндігінше, балаларға, қарттарға және аллергиясы бар науқастарға қоспалары бар тағамдарды бермеу ұсынылады. Егер жағымсыз реакция болып жатса (бөртпе, түшкіру, көздің қызаруы, әлсіздік) және бұл жаңа тағамдық өнімнен шыққан болса, құрамын зерттеп, күдік туғызатын қоспаларды алып тастауға тырысыңыз. Дүкенде қажетті таңдау жасар алдында тауарлардың жапсырмаларын мұқият оқып шығуды ескертеміз!!!