Легионеллездің алдын алу.

Легионеллездің алдын алу.

Сумен жабдықтау, кондиционерлеу және ылғалдандыру жүйелерінде, 20° - тан 50 °C-қа дейінгі диапазондағы жылы су айналымымен байланысты басқа жүйелерде патогеннің концентрациясы жабдықтың бетінде биоқабыршықтардың пайда болуымен күрт артады, бұл легионеллалардың ықтимал қауіпті концентрациясының жиналуының негізгі факторы болып табылады. 1) Өнеркәсіптік кәсіпорындардың суды салқындату жүйелері. Бұл жүйелерде айналымдағы жылы судың көп мөлшерінің болуы, бірнеше шақырымға дейінгі радиуста тарала алатын су аэрозолының пайда болуымен бірге бұл объектілерді легионеллез инфекциясының пайда болуына себепші. Патоген рұқсат етілген мәндерден асатын концентрациясы анықталған кезде қосымша профилактикалық іс-шаралар жүргізу қажет; 2) Қоғамдық ғимараттарда, сауда орталықтарында, мейрамханаларда, клубтарда, мекемелерде, қонақ үйлерде, жолаушылар кемелерінде микроклимат құру үшін пайдаланылатын ауаны баптау мен ылғалдандырудың орталықтандырылған жүйелері. Ауаны салқындату нәтижесінде пайда болатын артық жылу салқындату мұнарасынан немесе басқа су көзінен келетін сумен салқындатылған конденсатор арқылы шығарылады. Салқындату тізбегінің жылы суында легионелла биоқабыршықтарының пайда болуына қолайлы жағдайлар жасайды. 3) Бассейндер, аквапарктер, оның ішінде қоғамдық пайдаланудағы "Джакузи". Қонақ үйлерде, спорт және сауықтыру орталықтарында, сауналарда су бетінен үнемі 30 °C-тан жоғары, бірақ 50 °C-тан төмен су аэрозольі шашырайды, бұл объектіні легионеллалармен отарлауға қолайлы мүмкіндіктер жасайды. 4) Ыстық және суық сумен жабдықтау жүйелері. Бұл жүйелер 25° - тан 60 °C-қа дейінгі температура диапазонында легионеллалармен ластануы мүмкін, су ағынының жылдамдығы төмен құбыр учаскелері болса, белгілі бір температурада сақтау цистерналарында немесе су қоймаларында легионеллалардың жоғары концентрациясы бар биоқабыршықта пайда болады. Ыстық судың температурасы 60 °C-тан жоғары болған кезде легионеллалардың планктондық формалары өледі, бірақ басқа микроорганизмдермен және балдырлармен бірлестіктерде бұрын пайда болған биоқабыршықтардың құрамында олар жоғары температурада да өміршең бола алады. Жоғарыда аталған су жүйелерінде легионеллалардың болуына микробиологиялық зерттеу, микробтық ластанған учаскелер мен беттерді (биоқабыршықтарды) көзбен анықтау объектілерді қауіпсіз пайдаланудың алдын алу шаралары бұл жүйені жалпы тазалау және жуу; Физикалық және (немесе) химиялық дезинфекция: Жүйедегі су температурасының күрт көтеру 65 °C және одан жоғары; Жаңа микробтық биоқабыршықтардың пайда болуын бұзатын және алдын алатын дезинфекциялық құралдарды қолдану.