Сүт фальсификаты - сәйкессіздіктердің 78% қазақстандық өнімде анықталды

Сүт фальсификаты - сәйкессіздіктердің 78% қазақстандық өнімде анықталды

ҰСО деректері бойынша, ағымдағы жылдың жарты жылдығының қорытындысы бойынша зерттелген 166 сынаманың 32-сі май-қышқыл құрамы бойынша "сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" Техникалық регламенттің талаптарына сәйкес келмеді, яғни табиғи ингредиенттердің орнына оларды алмастырғыштар қолданылды. Бұл өнімдер халық тұтынатын тауарлар сапасының мониторингі шеңберінде зерттеуге келіп түсті. "Жалған өнімдер тізімінде Қырғызстан, Ресей және Қазақстанның сүт өнімдері бар, бұл ретте сәйкессіздіктердің 78% - ы отандық өнімге тиесілі. Негізінен бұзушылықтар сары май, сүт және қаймақпен анықталды, онда таңбалауда табиғи ингредиенттер пайдаланылғаны көрсетілген, бірақ зертханалық зерттеулер кезінде олардың алмастырғыштары анықталды", - деп хабарлады ҰСО баспасөз қызметі. ҰСО Басқарма төрағасының бірінші орынбасары Сәдуақас Байғабылов фальсификацияның ең көп таралған тәсілдерінің бірі табиғи сүт майын неғұрлым арзан өсімдік майларымен (пальма, соя және басқа да майлармен) немесе сүт емес жануарлар майларымен (сиыр, шошқа және балық майларымен) ішінара немесе толық ауыстыру болып табылатынын атап өтті. Әр майдың өзіндік жиынтығы мен май қышқылдарының қатынасы бар, оларды тек зертханалық зерттеулерде анықтауға болады. Сәдуақас Байғабыловтың айтуынша, жасанды сүт өнімдерін мезгіл-мезгіл қолдану А және Д витаминдерінің жетіспеуіне әкелуі мүмкін, бұл кейіннен ересектерде остеопорозды және балаларда рахитті тудыруы мүмкін, сондай-ақ аллергиялық реакциялардың барлық түрлерін, әсіресе балаларда тудыруы мүмкін. Сәйкес келмейтін өнімдер тізімі ҰСО сайтында жарияланған.