Жедел ішек инфекциясы-бұл ішектің басым зақымдануымен жүретін жедел
жұқпалы аурулар тобы, ол нәжістің бұзылуымен, дегидратациямен және
ағзаның әлсіз болуымен бірге жүреді.
Ішек инфекцияларының себептері
Инфекция көзі-ішек инфекциясының клиникалық айқын немесе жойылған
түрімен ауыратын науқас, сондай-ақ тасымалдаушы. Аурудың алғашқы
белгілері пайда болған сәттен бастап жұқпалы кезең және симптомдардың
бүкіл кезеңі, ал вирустық инфекция кезінде-қалпына келгеннен кейін 2 аптаға
дейін. Науқастар қоршаған ортаға қоздырғыштарды нәжіспен, құсумен,
зәрмен шығарады.
Инфекция механизмі алиментарлы (яғни ауыз арқылы). Инфекция жолдары –
фекальды-ауызша (тамақ немесе су), тұрмыстық, ал кейбір вирустық
инфекцияларда – ауа тамшылары. Жедел ішек инфекциясының
қоздырғыштарының көпшілігі сыртқы ортада өте төзімді, патогендік
қасиеттерін суықта жақсы сақтайды (тоңазытқышта,). Берілу факторлары -
тамақ өнімдері (су, сүт, жұмыртқа, торттар, ішек инфекциясының түріне
байланысты ет), тұрмыстық заттар (ыдыс-аяқ, сүлгілер, лас қолдар,
ойыншықтар, есік тұтқалары), ашық су айдындарында шомылу.
Инфекцияның таралуындағы негізгі орын жеке гигиена нормаларын сақтауға
немесе сақтамауға (дәретханадан кейін қолды жуу, науқасты күту,
тамақтанар алдында, тұрмыстық заттарды дезинфекциялау, науқасқа жеке
ыдыс-аяқ пен сүлгі бөлу, контактілерді минимумға дейін азайту) беріледі.
Жедел ішек инфекцияларының белгілері
Жедел ішек инфекциясы-бұл ішектің басым зақымдануымен жүретін жедел
жұқпалы аурулар тобы, ол нәжістің бұзылуымен, дегидратациямен және
ағзаның әлсіз болуымен бірге жүреді.
Жедел ішек инфекцияларының қоздырғыштары-бактериялардың әртүрлі
түрлері (шигелла — дизентерия, сальмонелла, стафилококктар, иерсиниялар,
энтерококктар, сондай-ақ шартты патогендік микроорганизмдер-протеус,
клебсиелла, Candida саңырауқұлақтары) және вирустар (ротавирус,
аденосирус, энтеровирус).
Инфекция тамақ, су, тұрмыстық заттар, лас қолдар арқылы жүреді.
Патогендер асқазан-ішек жолдарының әртүрлі бөліктеріне зақым келтіреді,
бұл тиісті клиникалық көрініспен бірге жүреді.
* Жедел гастрит (асқазанның шырышты қабығының қабынуы) құсуды
тудырады.
* Жедел энтерит (аш ішектің шырышты қабығының қабынуы) —
дегидратацияның негізгі себебі болып табылатын жиі іш өту.
* Жедел колит (тоқ ішектің шырышты қабығының қабынуы) - іштің ауыруы,
дефекацияға деген жалған ұмтылыс-іс жүзінде қанмен араласқан нәжіс
("қанды түкіру")
Жедел ішек инфекцияларының алдын алу
• Қауіпсіз тағамдарды таңдаңыз. Олардың жарамдылық мерзімдерін
қадағалаңыз
* Тамақты мұқият пісіріңіз. Ұсынылған термиялық өңдеу мерзімдерін
сақтаңыз.
* Мүмкіндігінше тамақ пісіргеннен кейін бірден тұтыныңыз.
* Азық-түлікті мұқият сақтаңыз. Температураны сақтау режимін сақтаңыз.
* Алдын ала дайындалған тағамды мұқият қыздырыңыз.
* Шикі және дайын тағамдар арасындағы байланысқа жол бермеңіз.
* Қолыңызды жиі жуыңыз және міндетті түрде — тамақтанар алдында.
* Ас үйді таза ұстаңыз. Шикі және пісірілген тағамдар үшін жеке кесу
тақтасын және бір пышақты пайдаланбаңыз
* Тамақты жәндіктерден (шыбындар!), кеміргіштер және басқа жануарлардан
қорғаңыз .
* Тек сапалы таза суды немесе қайнатылған суды пайдаланыңыз.
Өзіңізге және жақындарыңызға қамқорлық жасаңыз!
Острые кишечные инфекции
Острые кишечные инфекции — это группа острых инфекционных
заболеваний, протекающих с преимущественным поражением кишечника,
которое сопровождается расстройством стула, обезвоживанием
и интоксикацией организма.
Причины возникновения кишечных инфекций
Источник инфекции – больной клинически выраженной или стертой формой
кишечной инфекции, а также носитель. Заразный период с момента
возникновения первых симптомов болезни и весь период симптомов, а при
вирусной инфекции – до 2х недель после выздоровления. Больные выделяют
возбудителей в окружающую среду с испражнениями, рвотными массами,
реже с мочой.
Механизм заражения – алиментарный (то есть через рот). Пути
инфицирования – фекально-оральный (пищевой или водный), бытовой, а при
некоторых вирусных инфекциях – воздушно-капельный. Большинство
возбудителей острой кишечной инфекции высокоустойчивы во внешней
среде, хорошо сохраняют свои патогенные свойства на холоде (в
холодильнике,). Факторы передачи – пищевые продукты (вода, молоко, яйца,
торты, мясо в зависимости от вида кишечной инфекции), предметы обихода
(посуда, полотенца, грязные руки, игрушки, дверные ручки), купание в
открытых водоемах. Основное место в распространении инфекции отводится
соблюдению или не соблюдению норм личной гигиены (мытье рук после
туалета, ухода за больным, перед едой, дезинфекция предметов обихода,
выделение личной посуды и полотенца заболевшему, сокращение контактов
до минимума).
Симптомы острых кишечных инфекций
Острые кишечные инфекции — это группа острых инфекционных
заболеваний, протекающих с преимущественным поражением кишечника,
которое сопровождается расстройством стула, обезвоживанием
и интоксикацией организма.
Возбудителями острых кишечных инфекций являются различные виды
бактерий (шигеллы — возбудители дизентерии, сальмонеллы, кишечная
палочка, стафилококки, иерсинии, энтерококки, а также условно патогенные
микроорганизмы — протей, клебсиелла, грибы Candida) и вирусов
(ротавирус, аденосирус, энтеровирус).
Заражение происходит через пищу, воду, бытовые предметы, грязные руки.
Патогенные микроорганизмы вызывают поражение различных
отделов желудочно-кишечного тракта, что сопровождается соответствующей
клинической картиной.
Острый гастрит (воспаление слизистой желудка) вызывает рвоту.
Острый энтерит (воспаление слизистой тонкого кишечника) — частый
жидкий стул, который является главной причиной обезвоживания организма.
Острый колит (воспаление слизистой толстого кишечника) — приступы
боли в животе, ложные позывы к дефекации — практически бескаловый стул
с примесью крови («кровавые плевки»)
Профилактика острых кишечных инфекций
Выбирайте безопасные пищевые продукты. Следите за их сроками годности
Тщательно готовьте пищу. Соблюдайте сроки рекомендуемой термической
обработки.
Употребляйте пищу по возможности сразу после приготовления.
Тщательно храните пищевые продукты. Соблюдайте температурный режим
хранения.
Тщательно подогревайте приготовленную заранее пищу.
Не допускайте контакта между сырыми и готовыми пищевыми продуктами.
Часто мойте руки и обязательно — перед едой.
Содержите кухню в чистоте. Не используйте одну разделочную доску и один
нож для сырых и приготовленных продуктов
Защищайте пищу от насекомых (мух!), грызунов и других животных.
Использовать только качественную чистую воду или кипяченую воду.
Берегите себя и своих близких!