Ауыл шаруашылығы жануарларының БРУЦЕЛЛЕЗІ

Ауыл  шаруашылығы  жануарларының БРУЦЕЛЛЕЗІ

Бруцеллез – бактериялық  ауру. Бруцеллезбен  ауыратын  жануарлардан  қой  мен  ешкі  бруцеллезінің  қоздырғышы  аса  қауіпті  адамдар  айыпталады.

 

Қоздырғыштың  жануардан  адамға  берілу  жолы ?

Мал  шаруашылығында  және  жеке  қосалқы  шаруашылықтарда  жұқтыру  бағу, тексеру, сауу, қырқу, төлдеуге  көмектесу, өлекселерді  сою  кезінде  болуы  мүмкін. Ең  үлкен  қауіп  термиялық  өңдеуден  өтпеген  сүт  және  сүт  өнімдері (қой  ірімшігі, кілегей, қымыз, қаймақ  және  т.б.). Бұл  жағынан  ет  шикі  және  жартылай  пісірілген  жеуге  болмайды.

Адам  үшін  қауіпті  бруцеллез ?

Ерте  кезеңде  адамдарда  бруцеллез  тұмауға  немесе  басқа  вирустық  инфекцияларға  өте  ұқсас  белгілерді  тудырады  және  диагноз  қою  өте  қиын. Ауру  дерлік  барлық  мүшелерді  зақымдайды, өлімнің  себебі  сирек  кездеседі, бірақ  көбінесе  өмір  бойы  мүгедектікпен  аяқталады, ал  жүктілік кезінде  өлі  немесе  шала  туылуы  мүмкін.

Қандай  алдын  алу  шараларын  сақтау  керек?

Бруцеллездің  алдын  алу  үшін  тұрғындар  рұқсат  етілмеген  сауда  орындарында  өнімді  сатып  алудан  аулақ болуы  керек; шикі  сүтті  ішуден  бас  тарту; етті  пісірген  кезде  оны  кем  дегенде  бір  сағат  бойы  термиялық  өңдеу  арқылы  кішкене  бөліктерге  бөліңіз. Ветеринария  туралы  заңға  сәйкес  жануарлар  иелері Қазақстан  Республикасының  аумағында  жұқпалы  ауруларды  таратпау  үшін  жануарларды  ұстау  және  пайдалану  кезінде  ветеринариялық-санитариялық  ережелерді  сақтауға  толық  жауапты  екенін  білу  қажет, халықты  адамдар  мен  жануарларға  ортақ  аурулардан  қорғау  ережелері.

Жануарлардың  иелері  (егер  оларда  жануарлар  болса  немесе  иеленсе) оларды  тіркеуге, бірка  түріндегі  тіркеу  нөмірін  алуға  және  олардың  сақталуын  бақылауға, ветеринария  мамандарының  талабы  бойынша  сатып  алынған  жануарлар  туралы  барлық  қажетті  ақпаратты  ұсынуға  және  жағдай  жасауға  міндетті,  оларды  тексеру, зерттеу  және  өңдеу  үшін.

Малды  сатып  алу, сату, союға, жайылымға  орналастыру  және  басқа  да  барлық  қозғалыстар  мен  жануарларды  қайта  топтастыру,  мал  шаруашылығы  өнімдерін  өткізу  тек  ветеринариялық  қызметтібілу  арқылы  жүзеге  асырылуға  тиіс.

Бруцеллезге  күдік  туғызатын  аурудың  барлық  жағдайлары (түсік  түсіру, өмір  сүруге  жарамсыз  төлдердің  туылуы, босанғаннан  кейін  плацентаның  сақталуы) туралы  ветеринарниялық  қызметке   дер  кезінде  хабарлау  қажет.

Есте  сақтау  маңызды  !!!

Адамдарда  бруцеллез  келесі  себептерге  байланысты  пайда  болады:

  1. Ауру жануарлардан  алынған  сүт  өнімдерін  тұтыну (әсіресе  ауру  шикі  сүтті  тұтынған кезде  пайда  болады – қайнату  немесе  пастерлеу  арқылы).
  2. Ауру жануарлармен  үнемі  байланыста  болу (бақташылар, ветеринарлар, фермерлер).
  3. Ауда, суда  және  топырақта  болуы  мүмкін  ауру  қоздырғышының  бөлшектерін  ингаляциялау (көбінесе  қоздырғыш  босану  кезінде  немесе  сою  кезінде  бөлінеді).

 

«ҚР  АШМ  ВБжҚК  Меңдіқара  ААИ»ММ   Боровское  ауылы,  Алтынсарин  көшесі  83,  тел.: 2-40-94