Ішек инфекцияларының және тамақтан уланудың алдын алу

Ішек инфекцияларының және тамақтан уланудың алдын алу

         Жазғы маусымда, егер тиісті алдын алу шаралары қабылданбаса, жедел ішек инфекцияларының (Ока), тамақтан улану қаупі едәуір артады. Жедел ішек инфекцияларының, тамақтан уланудың пайда болу қаупінде рұқсат етілмеген көше саудасы — импровизацияланған заттарды (жәшіктер, қораптар) пайдалана отырып, жеке тұлғалар өздігінен қалыптастырған сауда орындары ерекше қауіп төндіреді.

Азық-түлікпен, оның ішінде тез бұзылатын, үйде дайындалған (сүт өнімдері, Консервілер, пирожныйлар, пирожныйлар, қуырылған тұқымдар, жаңғақтар, кептірілген балық) санкцияланбаған сауда-саттық тамақтан улану, жұқпалы аурулар (дизентерия, сальмонеллез, туберкулез, тағамдық токсикоинфекциялар, ботулизм) мүмкіндігімен ықтимал қауіпті. Азық-түлік дайындау шарттары, жануарлардан алынатын өнімдердің (ет, сүт, жұмыртқа) ветеринарлық әл-ауқаты, әртүрлі инфекциялардың бактерио тасымалдаушысы бола алатын сатушылардың денсаулық жағдайы белгісіз.

Ока қоздырғыштары сүт және ет өнімдерінде өте тез көбейеді. Қайнатылмаған сүт және одан жасалған өнімдер әсіресе қауіпті. Стафилококкты токсикоинфекцияның қоздырғыштары кремі бар кондитерлік өнімдерде, дайын тағамдарда — салаттарда, винегреттерде, сүт өнімдерінде жақсы сезінеді. Сальмонеллез қоздырғыштары адамға көбінесе ластанған, термиялық өңделмеген ет өнімдері арқылы енеді.

Рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алудан, Тоңазытқыш жабдықсыз сатылатын тез бұзылатын өнімдерден абсолютті бас тартудан басқа, алдын алу шаралары ретінде мыналарды еске салу қажет:

* азық-түлік өнімдерін, ең алдымен, үйде дайындалған сүт, кондитерлік, ет және шұжық өнімдерін кездейсоқ жерлерде сатып алуға болмайды;

* сіз әрқашан жарамдылық мерзіміне қызығушылық танытуыңыз керек;

* тез бұзылатын өнімдерді, оның ішінде үйде дайындалған өнімдерді сақтау мерзімдері мен шарттарын сақтау, егер олар бүліну белгілері болса, оларды тұтынбау;

* жидектер мен жемістерді алдын-ала мұқият жуғаннан кейін ғана тұтыныңыз;

* кездейсоқ көздерден су ішпеңіз;

- жеке гигиенаның қарапайым ережелерін сақтау маңызды-тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолды жуу.

ОКИ жиі ауыратынын ескере отырып екі жасқа дейінгі сәбилер, аналар тамақтану және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтауы керек. Балалардың қолдарын үнемі жуып отыру керек, сонымен қатар көшеден әкелінген ойыншықтарды сабынмен жуу керек.

Тамақтан улану мен ОКИДІҢ алдын алу оларды емдеуден гөрі оңай екенін ұмытпаңыз. Осы қарапайым ережелерді сақтау Сізге өзіңізді және отбасыңызды қорғауға мүмкіндік береді!