Ет және ет өнімдерінің сәйкестігіне техникалық регламенттердің талаптары

Ет және ет өнімдерінің сәйкестігіне техникалық регламенттердің талаптары

        Қазіргі заманғы нарық көптеген ет өнімдерін өндірушілермен қаныққан. Өнімнің бәсекеге қабілеттілігін анықтайтын параметрлер оның сапасы, қауіпсіздігі, органолептикалық көрсеткіштері және қол жетімді бағасы болып табылады.

Дүкен сөрелерінен ет пен ет өнімдерін сатып алмас бұрын, олардың қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетін ветеринарлық-санитарлық бақылаудан өткеніне көз жеткізіңіз.

Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігі Кеден одағының 034/2013 "ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігі туралы", 021/2011 "тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы"техникалық регламенттерімен реттеледі. Яғни, сыртқы қаптамада атауы, құрамы, таза салмағы, дайындалған күні мен өлшеп-орау күні, жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, өндірушінің атауы және тамақ өнімдерінің орналасқан жері көрсетілуі керек. Сонымен қатар, тағамның тағамдық құндылықтары өнім дайындалған және анықталуы мүмкін құжаттарға енгізілуі керек.

Барлық сатылатын ет өнімдерінде оның қауіпсіздігін растайтын ілеспе құжаттар (жүкқұжат, сәйкестік туралы декларация, ветеринариялық сертификат немесе ветеринариялық паспорт) болуы тиіс.

Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау қызметі тұрғындарға ет және ет өнімдерін пайдалану кезінде мынадай ережелерді сақтауды ұсынады: сақтау шарттары бұзылған, техникалық регламенттер талаптарына сәйкес келмейтін, шіріген, бүлінген, лас, жарамдылық мерзімі белгіленбеген немесе мерзімі өтіп кеткен, таңбаланбаған және тасымалдау бұзылған ет өнімдерін тұтыну ұсынылмайды.