Қол гигиенасы

Қол гигиенасы

          Қоршаған орта микроскопиялық тұрғындардан қарапайым көзге көрінетін макроскопиялыққа дейін өмірге толы. Біздің денеміздегі бактериялардың көпшілігі біздің өміріміздің негізі болып табылатын физиологиялық процестермен тығыз байланысты. Адаммен үнемі тығыз байланыста өмір сүретін және адам ағзасының жағдайына байланысты микроорганизмдер бар. Тағы бір категория-адам ағзасын уақытша тіршілік ету ортасы ретінде пайдалану, яғни өтпелі микрофлора. Бұл біздің ағзамыз бен айналамыздағы адамдар үшін ерекше және қауіпті өтпелі микрофлора. Мысалы, қол алысу белгілі жұқпалы аурулардың 80% - на дейін берілуі мүмкін. Адам ағзасы стерильді емес екенін түсініп, микрофлораның тепе-теңдігін қалай сақтауға болады. Бір жағынан, қолды жуу керек пе, жоқ па – бұл жеке мәселе, бәрі адамға байланысты. Екінші жағынан, Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы жуылмаған қолдар мәселесі бүкіл әлемде қарастырылған жағдайда апатты болуы мүмкін деп санайды. Қолды жуғаннан кейін біз иммунитеті төмен адамдарды (балалар мен қарттарды) қорғай отырып, қауіпті аурулардың таралу тізбегін үземіз. Өйткені, микробтық ізге қол тигізу және қалдыру – біз аурудың қатысушылары мен таратушыларымыз.

          Қолды қалай дұрыс жуу керек, қарапайым ережелер:

- тамақтанар алдында, дәретханаға барғаннан кейін және науқаспен байланыста болғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;

- қолды сабынмен 40 секундтан артық жуу керек, сонымен қатар судың тым ыстық болмауы маңызды;

- қолды екі рет жуу керек (бірінші сабындау кезінде терідегі микробтар жуылады, екінші сабындау кезінде микробтар жуған кезде ашық тері тесігін қалдырады);

- саусақтардың арасындағы, тырнақтар мен білектердің астындағы жерлерге ерекше назар аудару керек.

          Қолды сабынмен жуу сияқты қарапайым әрекет бізді әртүрлі қоздырғыштардан қорғайды: тұмау және басқа ЖРВИ, тырысқақ, іш сүзегі, А гепатиті, сальмонеллез, дизентерия және құрттар.