Тамақтан улану-бұл белгілі бір микроорганизмдермен жаппай себілген немесе құрамында ағзаға улы микробтық немесе микробтық емес заттар бар тағамды тұтыну нәтижесінде пайда болатын өткір жұқпалы аурулар. Азық-түлік токсикоинфекциясы және микробтық табиғаттың мас болуы ең қауіпті.
Азық-түлік токсикоинфекциясы тірі микроорганизмдердің адам ағзасына тамақ өнімдерімен жұқтыру нәтижесінде (жануарлар мен балықтардан) немесе сақтау және пісіру процесінде енуінен болады.
Біздің асханаларда үстелдерде, азық-түліктерді бөлуге арналған тақталарда, раковина мен тоңазытқышта көптеген органикалық заттар қалдықтары бар ылғалды орта сақталады. Бұл көзге көрінбейтін патогендік микрофлораны көбейту үшін қолайлы жағдай болып табылады, ол ыдысқа және өнімдерге оңай көшіп, оларды жұқтырады. Инфекция қоздырғыштарын жиі сақталатын өнімдерге тышқандар, егеуқұйрықтар немесе шыбындар әкеледі.
Өз тіршілігі барысында патогенді микроорганизмдер көптеген уыттарды бөледі, олар адам ағзасын уландырады, оған жұқтырылған тағаммен түседі.
Ас улануы көбінесе ботулизм, сальмонеллёз, стафилококк инфекциялары, псевдотуберкулёз, иерсиниоз ретінде пайда болады.
Тамақтан улануды болдырмау үшін тамақтану, тамақ сақтау және дайындау гигиенасының қарапайым ережелерін орындау қажет:
* Ас үй ыдыстарын, плитаны, бөлшектеу және түскі ас үстелдерінің бетін, раковиналарды, ас үй мүкәммалын таза ұстау, жуу кезінде жуу құралдарын пайдалану қажет.
* Жаңа және дайын өнімдерді бөлу үшін жеке немесе арнайы пышақтар мен бөлшектеу тақталарын пайдалану қажет. Тамақ пен қолдың байланысын мүмкіндігінше көбірек шектеу.
* Азық-түліктерді тек жаңа ғана тұтыну, оларды ашық күйінде сақтамау, жәндіктер мен кеміргіштерден қорғау.
* Мұздатылған ет пен балықты суда ерітуге болмайды.
* Шикі жұмыртқаларды пайдаланар алдында ағынды су астында жуу құралдарымен, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында - оларды қолдану жөніндегі нұсқаулықтарға сәйкес белгіленген тәртіппен рұқсат етілген дезинфекциялау құралдарының ерітінділерімен өңдеуге жатады.
* Жемістер мен көкөністерді, көкөністерді пайдаланар алдында сірке суымен қапталған суда жібітіп (1 литр суға 3-4 ас қасық алма суы), содан кейін ағынды су астында жууға болады.
* Сауда желісінен тез бұзылатын тамақ өнімдерін сатып алу арқылы өнімнің қаптамасында немесе өнімнің ілеспе құжаттарында (сапалық куәліктер, санитариялық-эпидемиологиялық қорытындылар) көрсетілуі тиіс өнімді өткізудің соңғы мерзіміне және дайындау күніне назар аудару.
* Қыздырылған тамақты екі сағаттан кешіктірмей, кейінірек қайта термиялық өңдеуден өткізу керек.
* Сатудың көрсетілген соңғы мерзімінен кейін кремді аспаздық бұйымдарды (кремі бар торттар, пирожныйлар) қолдануға болмайды.
* Тоңазытқыштағы бір сөреде шикі тағамдар мен пісірілген тағамдарды, әсіресе ашық ыдыстарда сақтамаңыз. Дайын өнімдерді сақтауға арналған контейнерлерді Мұқият герметикалық жабыңыз.
* Күнделікті жеке гигиена ережелерін сақтаңыз және қоғамдық орындар мен дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз.
* Қоқыс жәшігін жуғыш заттармен және дезинфекциялау құралдарымен өңдеңіз, оны қақпақпен жабыңыз, қоқыстардан жиі босатыңыз.
Жоғарыда аталған жағдайларды сақтай отырып, сіз өзіңізді және жақындарыңызды ықтимал қиындықтар мен аурулардан сақтайсыз. Сау болыңыз!
"Қамысты аудандық СЭК Басқармасы" РММ