Неліктен дәнді дақылдардың тұқымдарын фитопатологиялық талдау қажет

Неліктен дәнді дақылдардың тұқымдарын фитопатологиялық талдау қажет

Егінжинауаяқталғаннан кейін келесімаусымғадайындықуақытыкеледі.Маңыздыкезеңдердіңбірі-тұқымныңқаншалықтысауекенінтексеру.Олүшінфитопатологиялықталдаужүргізіледі.

        Фитопатологиялықталдау-бұлтұқымдардыауруларғатексеру.Сарапшылартұқымдардаболашақөсімдіктергезиянкелтіретінпатогендердіңбар-жоғынтексереді.

       Неліктенбұлкүздежәнеқыста жасалады?Өйткенідәлосыуақыттабарлықтексерулердіжүргізугежеткіліктіуақыт бар.

       Есепті кезеңде 4150 тонна дәнді дақылдар тұқымы зерттелді: бидай — 3590 т, арпа — 460 т, сұлы — 100 т.

      Талдау барысында келесі аурулар анықталды: гельминтоспориоз, фузариум, пеницилий.

      Егертұқымдаржұқтырылса,олардыміндетті түрде өңдеукерек—бұл маринадтау деп аталады.Сондай-ақ, ауруғатөзімдісорттардытаңдап, тұқымдардысақтаужағдайларынқадағалап отыру керек.

    Неліктен бұл маңызды? Өйткені сау тұқымдар жақсы егіннің кілті болып табылады.

 

Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы 

МинистрлігіАгроөнеркәсіптік кешендегі мемлекеттік инспекция комитетінің«Республикалық фитосанитарлық диагностика және болжамдар әдістемелік орталығы»  Денисов ауданың республикалық мемлекеттік мекемесі