Тамақтан уланудың алдын алу
Тамақтан улану – белгілі бір микроорганизмдермен жаппай ластанған немесе организмге улы әсер ететін микробтық немесе микробтық емес сипаттағы заттардан тұратын тағамды жеу нәтижесінде пайда болатын жіті жұқпалы ауру. Ең қауіптісі – тағамдық аурулар мен микробтық интоксикациялар.
Тағамдық токсикалық инфекциялар адам ағзасына тамақ өнімдерімен олардың ластануы нәтижесінде (жануарлар мен балықтардан) немесе сақтау және дайындау кезінде түсетін тірі микроорганизмдерден туындайды. Тамақтан улану көбінесе ботулизм, сальмонеллез, стафилококк инфекциясы, псевдотуберкулез, иерсиниоз түрінде болады. Тамақтан улануды болдырмау үшін тамақ гигиенасы, тағамды сақтау және дайындаудың қарапайым ережелерін сақтау қажет:
- ас үй ыдыстарын, пештерді, кесетін және асхана үстелдерінің беттерін, раковиналарды, ас үй ыдыстарын таза ұстаңыз, жуған кезде жуғыш заттарды қолданыңыз.
- жаңа піскен және дайын өнімдерді кесу үшін бөлек немесе арнайы пышақтар мен кесу тақталарын пайдаланыңыз. Тамақ пен қолдың жанасуын мүмкіндігінше шектеңіз.
-тек жаңа піскен өнімдерді тұтыну, оларды ашық қоймау, жәндіктер мен кеміргіштерден сақтау.
-мұздатылған ет пен балықты суда ерітуге болмайды.
- тамақтандыру орындарында шикі жұмыртқаларды қолданар алдында ағынды сумен жуғыш заттармен жуу керек, оларды қолдану жөніндегі нұсқаулыққа сәйкес белгіленген тәртіпте рұқсат етілген дезинфекциялық ерітінділермен өңдеу керек;
- қолданар алдында жемістер мен көкөністерді, шөптерді сірке суымен қышқылдандырылған суға (алма сірке суы, 1 литр суға 3-4 ас қасық) салып, содан кейін ағынды сумен шайыңыз.
- бөлшек сауда желісінде тез бұзылатын азық-түлік өнімдерін сатып алу кезінде міндетті түрде көрсетілуі тиіс өнімді өткізу мерзімдері мен дайындалған күніне назар аударыңыз (сапа сертификаттары, санитарлық-эпидемиологиялық қорытындылар).
-қыздырылған тағамды 2 сағаттан кешіктірмей тұтыныңыз, содан кейін оны қайталап термиялық өңдеуден өткізіңіз.
- кілегейлі аспаздық өнімдерді (кілегей қосылған торттар, кондитерлік өнімдер) сатудың белгіленген мерзімінен кейін тұтынбаңыз.
- шикі тағамдарды және бұрыннан пісірілген тағамдарды тоңазытқышта бір сөреде, әсіресе ашық ыдыстарда сақтамаңыз. Дайын өнімді сақтауға арналған ыдыстар
.-жеке гигиена ережелерін күнделікті сақтау және қоғамдық орындар мен дәретханаға барғаннан кейін қолды жуу.
Жоғарыда аталған шарттарды сақтай отырып, сіз өзіңізді және жақындарыңызды ықтимал қиындықтар мен аурулардан қорғайсыз. Денің сау болсын!
«Бейімбет Майлин ауданының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау бөлімі» РММ басшысы Ярушко Н.А.