Сальмонеллездің алдын алу шаралары

Сальмонеллездің алдын алу шаралары

Сальмонеллездің алдын алу шаралары

 

Сальмонеллез - асимптоматикалық тасымалдаудан ауыр септикалық формаларға дейінгі әртүрлі клиникалық көріністермен сипатталатын, адам ағзасына жануарлардан алынатын тағам өнімдерімен бірге Salmonella тектес бактериялардың түсуінен туындайтын жіті жұқпалы ауру. Сальмонеллез жыл бойы тіркеледі, ең жоғары аурушаңдық жазғы-күзгі кезеңде тіркеледі. Сальмонеллезді жұқтыру жолдары әртүрлі: ең көп таралғаны - жануарлар мен құс етін, сондай-ақ жұмыртқаны тұтыну арқылы. Микробтар өнімдерге жеткіліксіз пісіру (жартылай пісірілген стейктер, шикі және жұмсақ пісірілген жұмыртқалар, қуырылған жұмыртқалар), дұрыс сақтамау және жеке гигиенаның негізгі ережелерін бұзу арқылы түседі , шошқалар, мысықтар, иттер), құстар, сальмонеллезбен ауыратын адамдар немесе инфекцияның сау тасымалдаушылары (адам басқалар үшін инфекция көзі болған кезде, бірақ өзі ауырмаған кезде). Сіз сондай-ақ сальмонеллезбен ластанған су арқылы - ішу немесе шомылу арқылы жұғуыңыз мүмкін. Аурудың симптомдары анық көрінуі немесе айтылмауы мүмкін. Сальмонеллездің белгілері - дене қызуының көтерілуі, жалпы әлсіздік, бас ауруы, жүрек айну, құсу, іштің ауыруы, қайталанатын сұйық, сұйық нәжіс. Аурудың ауыр жағдайында дегидратация және бауыр мен көкбауырдың ұлғаюы байқалады. Бүйрек жеткіліксіздігінің ықтимал дамуы. Көбінесе ауру жедел гастрит, гастроэнтерит немесе гастроэнтероколит түрінде кездеседі. Адамдар арасында сальмонеллездің алдын алудың негізі мал мен құсты сою кезінде тиісті жағдайларды, өлекселерді өңдеу технологияларын, сондай-ақ тамақ өнеркәсібі мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында санитарлық режимді сақтауды қамтамасыз етуге бағытталған ветеринариялық-санитариялық шаралар болып табылады. Қоғамдық тамақтандыру және жеке үй тәжірибесінде келесі ережелерді қатаң сақтау керек:

  1. үйге қайтқанда, тамақ ішер алдында, тамақ әзірлер алдында, дәретханадан кейін, жануарларды күткеннен кейін қолды сабынмен тез және мұқият жуу;
  2. рұқсат етілмеген сауда орындарынан немесе басқалардан сапасы күмәнді, жарамдылық мерзімі өтіп кеткен өнімді сатып алмау,

 өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын сатушының құжаттары;

3.қайнатылмаған сүтті ішпеу,

  1. шикі және дайын тағамдардың жанасуын болдырмаңыз. Дұрыс дайындалған тағам шикі тағамдармен байланыста ластануы мүмкін;

5.тағамдарды (шикі және пісірілген, көкөністер мен ет) кесу үшін бөлек кесетін тақталар мен пышақтарды пайдаланыңыз;

  1. тамақ өнімдерін дұрыс сақтау (тоңазытқышта пісірілген тағамдар келесі күнге қалдырылған болса, онда оларды тұтыну алдында термиялық өңдеу қажет);
  2. салаттарды, винегреттерді және басқа да суық тағамдардан сақтаңыз

оларды дайындау, осы ыдыстарды сақтау кезінде қолдың ластануы

сағаттан артық емес қайта толтырылады.

Өзіңізге және отбасыңызға қамқорлық жасаңыз, қарапайым гигиеналық ережелерді сақтаңыз және сіз сальмонеллезден қорықпайсыз!

 

«Бейімбета Майлина ауданының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау бөлімі» РММ басшысы Ярушко Н.А.