Ботулизмнің алдын алу

Ботулизмнің алдын алу

Ботулизм – жүйке жүйесінің зақымдануымен сипатталатын ауыр токсикалық-инфекциялық ауру (тамақтан улану). Аурудың қоздырғышы - Clostridium тұқымдасының микробы, оттегі болмаған кезде (анаэроб) болатын грам-оң таяқша. Бактерия өте күшті нейротоксин бөледі, ол күшті биологиялық улардың бірі, түсі де, иісі де, дәмі де жоқ. Қолайсыз ортада микроорганизм топырақта ұзақ өмір сүре алатын споралар түзеді. Споралары ультракүлгін сәулеленуге, спирттер мен фенолдарға, сәулеленуге төзімді, қайнауға 4 сағатқа дейін шыдайды, кептіруге төзімді, кептірілген күйінде 30 жылға дейін және одан да көп уақыт сақталады. Ботулизмнің клиникалық түрлері: тамақ, жара, балалар, ішек, ингаляция. Тағамдық ботулизмде тамақ өнімдері ботулиндік токсинмен (емделген немесе ысталған ет немесе балық, маринадталған саңырауқұлақтар, үйде дайындалған консервілер) ластанған. Адамның инфекциясы қажетті термиялық өңдеуден өтпеген немесе оттегісіз ортада сақталмаған құрамында бактериялары бар тағамды жеген кезде пайда болады. Ботулизм таяқшасы тағамның сыртқы түрін, дәмін, түсін, иісін өзгертпейді, тек газдардың жиналуы нәтижесінде банкалардың ісінуіне әкеледі. Тұздалған өнімдер, бал, консервілер, джемдер әдетте шыны ыдыстарға салынады. Мұндай консервілерде анаэробты ластануды газ көпіршігінің шамадан тыс түзілуі, әсіресе «тәтті» консервілерде көрсетуі мүмкін. Жұмсақ қақпақтар қаңылтыр банкалардағыдай газ қысымы астында дөңес болуы мүмкін. Вакууммен қапталған газ көпіршіктері өнімнің нашар оралғанын немесе зақымдалғанын бірден көрсетеді. Дегенмен, шұжық пен ысталған етті жоғары сапалы вакуумды орау кезінде ботулизм айқын газ түзілуімен көрінбеуі мүмкін. Микробтың тікелей өнімнің ішінде дамуына ештеңе кедергі келтірмейді. Тағамдық ботулизмнің инкубациялық кезеңі 2 сағаттан 8 күнге дейін. Клиникалық түрде аура қос көру, көзде "төр", "шыбындар" немесе "тұман" түріндегі көру кабинетінің бұзылумен, қарашықтардың кенейуімен, "көзге құм" сезім, құйзауауауа ң бұзылумен көрінеді. сөйлеудің бұзылуы, үстіңгі қабақтың арен көринетіннен толық жабылуына дейін салбырауы, бас айналу, тұрақсыз жүру, бір нүктеге бағытталған көзқарас. Клиникалық түрде ауру қос көру, көзде «тор», «шыбындар» немесе «тұман» түріндегі көру қабілетінің бұзылуымен, қарашықтардың кеңеюімен, «көзге құм» сезімімен, құрғақ ауызбен, жұтынудың бұзылуымен көрінеді. сөйлеудің бұзылуы, үстіңгі қабақтың әрең көрінетінден толық жабылуына дейін салбырауы, бас айналу, тұрақсыз жүру, бір нүктеге бағытталған көзқарас. Ботулизмді емдеу стационарлық жағдайда жүргізіледі. Ол күрделі болуы керек және асқазан мен ішекті сода ерітіндісімен жууды қамтиды; энтеросорбенттерді тағайындау; әртүрлі типтегі антитоксикалық сарысуды енгізу; асқынуларды емдеу және ботулизм таяқшасынан туындаған қабынуды жою үшін антибиотикалық терапия; детоксикация терапиясы. Уақытылы емдеумен болжам қолайлы. Терапиясыз өлім 60% жетеді. Өлім тыныс алу бұлшықеттерінің салдануы нәтижесінде пайда болады. Аурудан кейінгі қалпына келтіру кезеңі бірнеше айға созылады. Ауыр неврологиялық белгілердің болуына қарамастан, қалпына келтірілгеннен кейін дененің барлық функцияларын толық қалпына келтіру байқалады. Ботулизмнің алдын алу үшін тек үйде дайындалған жоғары сапалы консервілерді жеу керек. Инфекцияға қарсы негізгі профилактикалық шаралар бактерия спораларының өсуіне және көбеюіне жол бермейтін жағдай жасау және тағамға қоздырғыштың енуіне жол бермеу болып табылады. Тағамдарды сақтау технологиясын сақтай отырып, тағам дайындалатын орындарда міндетті түрде тазалықты сақтау қажет. Ет пен балық тек жаңа піскен түрде жабылады, көкөністер мен жемістер мұқият жуылуы керек. Үй консервілерін жасағанда әркім өз денсаулығына және ботулизмнің алдын алуға қамқорлық жасауы керек. Консервациялау алдында өнімдерді мұқият жуып, тазалап, контейнерді зарарсыздандыру керек. Үй жағдайында герметикалық жабық контейнерлердегі консервілеу өнімдері адамдар үшін ең қауіпті болып табылады, өйткені үйде ботулизм қоздырғышының толық жойылуына қол жеткізу мүмкін емес. Рұқсат етілмеген сауда орындарында белгісіз өндірушіден немесе «қолдан» үй өнімдерін сатып алудан бас тартқан дұрыс. Ең бастысы, бұл саңырауқұлақтарға қатысты, өйткені оларды ботулин споралары бар топырақ бөлшектерінен жуу өте қиын. Консервілерді қолданар алдында токсинді жою үшін ашық консервілерді 100 ° C температурада 30 минут бойы (қайнаған суда) жылыту керек. Термиялық өңдеуге жатпайтын, бірақ токсинге қолайлы орын болып табылатын тамақ өнімдерін (тұздалған және ысталған балық, шошқа майы, шұжықтар) 10 ° C аспайтын температурада сақтау керек. Өз денсаулығыңызға қауіп төндірмеңіз. Консервілерді қолданғанда абай болыңыз. Ал ботулизмнің алғашқы белгілерінде – дереу медициналық көмекке жүгініңіз!

Бейімбет Майлин ауданы ӨСБ басшысы  Ярушко Н.А.