Бруцеллез - бұл қызба, қан тамырлары, жүйке және басқа жүйелердің, әсіресе көбінесе тірек-қимыл аппаратының зақымдалуымен жүретін жұқпалы ауру. Адамдар үшін бруцеллез инфекциясының негізгі көзі ұсақ мал, шошқа болып табылады. Инфекцияның қоздырғышы - бруцеллалар, ең бастысы - ұсақ малдардағы Brucella melitensis, бруцеллез қоздырғышы, бруцеллез ауруы, көбінесе ауыр ағымы бар бруцеллез қоздырғышы.
Бруцеллездің басқа түрлері - ірі қара (B. abortus) және шошқа (B. suis) қоздыратын бруцеллез жағдайлары оқшауланған (анда-санда) болады және жұмсақ ағымымен сипатталады. Сырқат жануарлар төлдеу және қозу кезеңінде, қоздырғыштың көп мөлшері сыртқы ортаға шыққан кезде ерекше қауіпті. Микробтар сыртқы ортаға жыл бойына сүтпен, несеппен, жануарлардың нәжісімен бірге шығарылады. Аурудың ең ауыр ағымы ұсақ күйіс қайыратын малдардан (ешкі, қой) жұқтырған адамдарда байқалады. Адамның инфекциясы босануға, түсік жасатуға, өліктерді союға және өңдеуге, жүнді қырқуға, жануарлар секрециясымен ластанған заттармен байланысқа түскенде, термиялық өңдеуден өткен ет, қайнатылмаған сүтті немесе шикі сүттен жасалған сүт өнімдерін жегенде пайда болады. (сүзбе, ірімшік және т.б.). Бруцеллез қоздырғышы төмен температураға өте төзімді, тамақ өнімдерінде, оның ішінде тоңазытқыштар мен мұздатқыштарда сақталатын заттарда ұзақ уақыт сақталады. Мұздатылған, жұқтырылған ет және сүт өнімдерінде микробтар бүкіл сақтау мерзімінде өміршең болып қалады. Тоңазытқышта сақталатын шикі сүтте бруцеллез қоздырғышы өзінің өміршеңдігін 10 күнге дейін сақтайды, майда - 4 аптадан артық, үйдегі ірімшікте - 3 апта, фета ірімшігі - 45 күн; сүзбе, қаймақта - 8-15 күн, қымызда, шұбатта - 3 күнге дейін; ұсақ күйіс қайыратын малдың етінде 320 күннен артық. Тұздау жағдайында ұзақ уақыт тұрақты (130 тәулікке дейін). Ішкі органдарда, сүйектерде, бұлшық еттерде және инфекцияланған өліктердің лимфа түйіндерінде - 1 ай ішінде. және басқалары; қой жүнінде, смушки - 1,5 айдан 4 айға дейін. Адамдардың ең көп саны көктем мен жазда ауырады. Аурудың инкубациялық кезеңі (ауру жануармен байланыста болғаннан бастап клиникалық белгілер пайда болғанға дейін) 1-2 апта, кейде екі айға дейін созылады. Ауру, әдетте, дене температурасының 39-40 ° C дейін жоғарылауымен басталады (температура кешкі және түнгі уақытта сипатталады) 7-10 күн немесе одан да көп күндерде, кейбір жағдайларда тиісті терапия болмаған жағдайда , температура 2-3 айға дейін сақталады. Температура қалтырау, терлеудің жоғарылауы, жалпы мас болу белгілерімен бірге жүреді. Кейіннен тірек-қимыл аппараты (буындар), жүрек-қан тамырлары, жүйке және дененің басқа жүйелерінің зақымдану белгілері қосылады. Бруцеллез ауруының алдын алу үшін тұрғындар: -тамақ өнімдерін қатаң белгіленген орындардан сатып алу керек (базарлар, дүкендер, шағын базарлар және т.б.);
- жеке адамдардан сатып алынған шикі сүтті пайдалануға жол бермеу;
- ет пісірген кезде - термиялық өңдеумен кем дегенде бір сағат бойы кішкене бөліктерге салыңыз.
- Осы ұсыныстарды орындау бруцеллезбен инфекцияның алдын алады.
"Бейімбет Майлин ауданының СЭББ" РММ Бөлімінің басшысы: Н.А.Ярушко