Мектеп асханаларында тағамнан уланудың алдын алу.

Мектеп асханаларында тағамнан уланудың алдын алу.
  • Тамақтан улануды болдырмау үшін тағамдарды сақтау және дайындаудың бірнеше қарапайым қағидаларын орындау керек:
  • қауіпсіз азық-түлік өнімдерін таңдау;
  • тамақты дұрыс дайындау;
  • тағам дайын болғаннан кейін мүмкіндігі бойынша бірден тамақтану;
  • жаңа дайындалған тағамдарды кешегі дайындалған тағамдар қалдықтарымен араластырмау қажет, егерде дайын тағам ертеңгі күнге қалған жағдайда, оны пайдалану алдында мұқият термиялық өндеуден өткізу қажет (қайнату немесе қуыру);
  • шикі және піскен азық-түлік өнімдер арасындағы байланысқа жол бермеу;
  • жеке бас гигиенасын қатаң түрде сақтау: ас ішер алдында және дәретханадан кейін қолды сабынмен мұқият, жиі жуу;
  • қайнатылған, бөтелденген немесе сапалы, таза ауыз суды пайдалану;
  • көкөністер мен жемістерді пайдаланар алдында үнемі ағымды сумен жуып пайдалану, ал балаларға қайнатылған сумен жуып беру;
  • тез бұзылатын тағам түрлерін және дайын тағамды тоңазытқышта 2-6 С температурада сақтау;
  • кремді-кондитерлік өнімдерді жарамдылық мерзімдері өткеннен кейін пайдаланбау;
  • үйдегі қоқыстарды және тағам қалдықтарын уақытылы шығару және шыбын, жәндіктерді болдырмау;
  • үнемі ас үйді таза ұстау және жеке бас гигиенасын сақтау.
  •