Ботулизм дегеніміз не ?

Ботулизм дегеніміз не ?

    Ботулизм - ағзаға ботулиникалық уыттың түсуінен туындаған ауыр, ықтимал өлім-жітімді жұқпалы ауру. Нерв жүйесінің көру, жұтыну, сөйлеу және тыныс алудың үдемелі тежелуі бұзылуымен сипатталады.   Ботулизм ауруы алғаш рет 1793 жылы құжатпен тіркелген, тамаққа қан шұжығын қабылдағаннан кейін 13 адам ауырған, оның 6-сы қаза болған. Сол сәттен бастап ботулизм атауы, латын тілінен "botulus" - шұжық. Алайда, ауру адам қанша бар екенін болжайды. Жыл сайын әлемде 1000 ботулизм жағдайы тіркеледі Ботулизмнің негізгі себебі-ботулиникалық уыттың ағзаға азық-түлікпен түсуі.   Токсиннің басты көздері-консервіленген өнімдер, тиісті термиялық өңдеуден өтпеген: саңырауқұлақтар, ет, көкөніс, балық және т.б. осының барлығы ауру қоздырғышының ерекше сипаттамасына байланысты, ол үшін құнарсыз орта өмір сүруге арналған ең жақсы жағдай, қолайлы температуралық режим 28-35 градус. 

Азық-түлік - бактериялар мен оның тіршілік әрекетінің қалдықтары тамақ өнімдерінде жинақталуымен сипатталады. Сонымен қатар, Азық-түлік ботулизмін жұқтыру үшін бактерия зақымдалған азық-түлікті тамаққа пайдаланғанға дейін уыттарды өндіруі керек, зиянды дау өндіру үшін оттегінің жетіспеушілігі бар орта қажет. Мұндай өнімдер жеңіл консервациялау арқылы дайындалған үйде дайындалған консервілер болуы мүмкін. Ботулотоксин дамуы мүмкін өнімдер: саңырауқұлақтар, жасыл үрме бұршақ, қызылша, шпинат, шұжықтар және ветчинные шұжықтар, ысталған және тұздалған балық өнімдері, балық консервілері.

Жаралы - ботулизм бактериясы барлық жерде, соның ішінде қоршаған ортада да өмір сүреді. Қолайлы жағдайда ол белсендіріледі және оның белсенділігі процесінде туындайтын даулар қауіп төндіреді. Егер олар ашық жарақатқа түссе, онда адам ботулизм арқылы жұғады, бұл сирек кездеседі және жұқтырғаннан кейін жұқтырудың алғашқы белгілері пайда болғанға дейін екі апта өтуі тиіс (қауіп тобына есірткі құралдарын қабылдау үшін инъекция қолданатын нашақорлар кіреді).

Балалар - бұл аурудың түрі көбінесе тек қана балаларды, әдетте ең кішкентай – жаңа туған нәрестелерді және жарты жасқа дейінгі балаларды зақымдайтынын түсінуге болады. Бұл жас тобындағы балаларда ішек көптеген бактериялардан қорғануды үйренбеген және иммунитет қалыптасып үлгермеген. Ішекте тірі ботулина түскен сәбилер үшін бұл өмір үшін қауіпті, қалған балалар мен ересектер үшін – жоқ. Жұқтыру жиі бал арқылы жүреді,осы себепті оны кішкентай балаларға беруге болмайды. Шаң мен топырақ да қауіп төндіруі мүмкін, алғашқы симптомдар бірден байқалмайды және ауру пневмонияға өтіп, өліммен аяқталады.

Тыныс алу – аурудың осындай түрі-сирек кездесетін құбылыс, оларды әдейі биологиялық шабуыл салдарынан ғана жұқтыруға болады, мысалы, теракт, сондай-ақ аэрозольдерден токсиннің кездейсоқ босатылуы нәтижесінде. Ауру жұқтырғаннан кейін 1-3 тәуліктен кейін пайда болады.

Белгісіз - бұл дәрігерлер жұқтыру көзін анықтай алмаған кезде диагноз қою.  

      Қақпағы бар банктер мен консервілер басты қауіп төндіреді. Жиі тіркелетін улану консервіленген саңырауқұлақтарды, қақталған және қақталған балықты, ет және шұжық өнімдерін, бұршақ консервілерін тұтынумен байланысты.

     Улану көбінесе үйде дайындалған консервіленген өнімдерді қолданғанда пайда болады. Сирек, бірақ балдан уланған ботулизм бар. Бұл бал негізінде жасалған қоректік қоспаларды қолданатын жасанды тамақтандыруда жиі болады. Бал аралар нектармен бірге ботулизм бактерияларының дауасын жүздерге әкелуі мүмкін жағдайлар болуы мүмкін.

       Ботулиникалық уыттар бар өнімдер түс, иіс, дәм, ботулизм өте қауіпті және мазасыз ауру етеді.

       Аурудың алғашқы белгілері 3-6 сағаттан кейін пайда болады, бірақ 2-ден 7 күнге дейін өтуі мүмкін. Әлсіздік, әлсіздік, бас ауруы, бас айналуы, жатырдағы ауырсыну, жүрек айнуы, жиі құсу пайда болады. Температура қалыпты болуы мүмкін. Жүйке жүйесінің зақымдану симптомдары – көрудің әлсіздігі, көздегі "тұман", заттардың екіге бөлінуі артады. Дауыстың тембрі өзгереді-ол Мәсіх, сиплы, содан кейін үнсіз болады. Осыдан кейін жұтыну мен шайнаудың бұзылуы пайда болады, біртіндеп тыныс алуы бұзылады, бұлшық ет әлсіздігі артады, науқас басын ұстай алмайды, ол қан қысады. Ерекше ем болмаған жағдайда, тыныс алу бұлшықетінің салынан 2-3-ші күні өлім болуы мүмкін.

      Кейбір ғалымдардың пікірінше, бір грамм уды 28 мың адам улауға болады. Ботулизмге қарсы күрестің негізгі шаралары мынадай алдын алу іс-шараларына ие:

- Үйде де, өнеркәсіптік өндірісте де консервілерді қолданған кезде, банканың бүтіндігіне, есінбеушілікке, тот басуға және қақпақтың кебуіне (бомбаж) назар аудару қажет.

- Консервілеу алдында көкөністерді мұқият механикалық өңдеу)

- Топырақтың барлық ұсақ қалдықтары мен спораларды толық кепілдікпен жою қиын саңырауқұлақтарды үй жағдайында маринадтау, жеткілікті мөлшерде қышқыл, тұз рецептуралар бойынша қосып тұздау жолымен ғана дайындау және оларды қақпақтармен герметикалық жабпау керек.

- Үйде дайындалған консервілерді қолданар алдында қайнату ұсынылады.

- Үй жағдайында ет пен балықты консервациялаудан бас тарту.

- Құрамында табиғи қышқылы жоқ көкөністер (қияр, жасыл бұршақ және т.б.), кездейсоқ түскен споралардың дамуына кедергі келтіретін қышқыл қосылған рецептуралар бойынша ғана консервілеуге болады.

- Сатып алу керек емес, консервированную өнімдерін үй жағдайында дайындау нарықтарында.  

Өзіңді және өз жақындарыңызды сақта