Жазда салаттар-неге қауіпті?

Жазда салаттар-неге қауіпті?

 

Жазда салаттар-неге қауіпті?

Жазда инфекцияның пайда болуы үшін ең қауіпті тағамдардың бірі-майонез қосылған салаттар. Салат патогендердің көбеюі үшін тамаша орта болып табылады, өйткені біз оны термиялық өңдеуден өткізбейміз және барлық компоненттер Мұқият ұнтақталады. Технологияның бұзылуымен немесе бүлінген түрінде дайындалған бұл тағамды қолданған кезде адам сальмонеллез, кампилобактериоз, иерсиниоз, дизентерия, норовирустық және ротавирустық инфекциялар, А вирустық гепатиті және басқа ауруларды ұстай алады.

Жазда салаттармен улану-уланудың ең көп таралған түрлерінің бірі. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы санитарлық нормаларға сәйкес майонез және тұздықтар қосылған шикі көкөніс салаттары (оның ішінде консервіленген көкөністер, жұмыртқа қосылған) тек тоңазытқышта 6 сағаттан аспайды.

Алайда, үй шаруасындағы әйелдер көбінесе азық-түлік қорын дайындауға тырысады. Салаттар тез бұзылатын тағамдарға жататынын есте ұстаған жөн және оларды тоңазытқышта да ұзақ уақыт сақтаудың қажеті жоқ. Майонез немесе қаймақ қосылған салатты қанша сақтауға болады, тек Ингредиенттерге ғана емес, сонымен қатар таңу түріне де байланысты. Әдетте, ең көп таралған таңғыштар: майонез, қаймақ, өсімдік майы, түрлі тұздықтар.

Ең қысқа таңғыш-қаймақ-бөлме температурасында ол 30 минуттан кейін қышқыл бола бастайды, ал тоңазытқышта 60 минуттан аспайды. Тазартылмаған өсімдік майы мен тұздықтар таңғыш ретінде пайдаланылған кезде де ұзақ сақталмайды. Олар үстелде 30-60 минут тұруы керек, өйткені олар нашарлай бастайды, олардың тоңазытқышта сақтау мерзімі сәл ұзағырақ.

Егер сізге киінген салатты сақтау қажет болса, оны алюминий ыдысқа салған жөн емес. Алюминий өнімдермен әрекеттеседі және олардың бұзылуын тездетеді. Шыны немесе пластикалық ыдыстарды қолданған дұрыс.

Жаз-пикник, барбекю және табиғатқа әртүрлі сапарлар уақыты.

Қарабалық санитарлық – эпидемиологиялық бақылау басқармасы майонез, қаймақ немесе өсімдік майы қосылған салаттарды табиғатқа алуға кеңес бермейді, өйткені бұл компоненттер жылы ауа мен Күннің әсерінен бірден нашарлайды.

Көкөніс салаттары — пикник үшін Жеңіс. Қызылша, қызанақ, қияр, шалғам, пияз немесе салат жапырақтары — бұл ингредиенттердің барлығы ашық ауада бірнеше сағатқа созылады.

Жазда қиындықтарды болдырмау үшін салаттарды зәйтүн майымен қызмет етер алдында, оған аздап лимон шырынын немесе бальзам сірке суын қосып дәмдеңіз, өйткені зәйтүн майында табиғи өнімдер бар және зәйтүн майының құрамына Бактерияға қарсы белсенділігі бар құнды биохимиялық қосылыстар кіреді.

Өзіңізді қорғаңыз және сау болыңыз!