
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2025 жылғы 4 наурыздағы № 16 бұйрығымен «Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарындағы тамақтану стандартына» 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020.
Жаңа стандарт 2025 жылдың 1 қыркүйегінен бастап күшіне енді.Не өзгерді?
1) білім беру ұйымының бейініне, оқушылардың/тәрбиеленушілердің болу уақытына, олардың жасына сәйкес тамақтандыруды ұйымдастыру тәсілін, нысанын, моделін, режимін (еселігін) және кестесін айқындау;
2) білім беру саласындағы басқару органдарын, білім беру ұйымдарының әкімшілігін, тамақтандыру қызметтерін жеткізушілерді қоса алғанда, тамақтандыру ұйымының барлық қатысушыларының өзара іс-қимылы;
3) білім беру ұйымдарында тамақтануды ұйымдастыруға жауапты адамдарды айқындау;
4) перспективалы төрт апталық маусымдық мәзірді, күнделікті мәзір-макеттер мен мәзірді жасау;
5) оқушыларды/тәрбиеленушілерді, оның ішінде бюджет қаражаты есебінен ыстық тамақпен қамтамасыз етілетін ерекше диеталық қажеттіліктері бар оқушыларды өз қаражаты немесе басқа да тартылған қаражат үшін есепке алуды жүргізу;
6) асхананы (ас блогын) жабдықтау мен жарақтандыруды тиісті жұмыс жағдайында қолдау, оларды тұрақты жаңарту, ыдыс-аяқтың, жиһаздың жеткілікті санын, энергиямен қамтамасыз ету, сумен жабдықтау және су бұру, желдету және ауаны баптау жүйелерінің үздіксіз жұмысын қамтамасыз ету;
7) тамақтануды ұйымдастыру бойынша есепті-есептік құжаттаманы жүргізу;
8) тамақ өнімдерінің және дайын тағамдардың сапасы мен қауіпсіздігіне, тамақтануды ұйымдастыруға, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы және халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы заңнаманың сақталуына өндірістік бақылауды жүзеге асыру.
Алтынсарин аудандық санитарлық
басқармасы-эпидемиологиялық
бақылау басқармасы» РММ басшысы
А.Ж. Әлмағанбет