Қарағанды тарихи-өлкетану мұражайында көне ұлттық тағамдар дайындалады

Қарағанды тарихи-өлкетану мұражайында көне ұлттық тағамдар дайындалады

Қарағанды облыстық тарихи-өлкетану мұражайы "Атадан қалған адал ас" этнографиялық онлайн-жобасында ұлттық тағамдардың ескі рецептерін және оларды дайындаудың алғашқы әдістерін жаңғыртуда. Музей қызметкерлері осы айда өрметөс дайындады.

Бұл тағам қасиетті, өйткені ол жаңа отбасының құрылуын білдіреді. Ол қалыңдықтың ата-анасының үйіне (қайын жұрт) шақыруымен жаңадан келген күйеу баласы үшін дайындалды. Бұл ата-ананың таңдаған қызына деген құрметінің бір түрі.

Пісіру үшін қойдың төс еті мен ішектері қолданылады. Жас қозының кеуде бөлігі екі жағынан кесіледі. Етке тұз, бұрыш, хош иісті шөптер жағады, сонан соң 1,5–2 сағатқа тұндыруға қояды. Содан кейін дайындалған етке сарымсақ кесектерін салып, орамға орайды. Төс ет ішекке салынып, жіңішке ішектермен өріледі. Кейбір шеберлер дайын тағамды одан да мерекелік және әдемі ету үшін серпімді ішектен өрнек торын жасайды.

Бәрі мұқият оралып, бекітілген кезде, өрметөс қазанға қайнаған суға салынады және 2 сағат бойы қайнатылады, оның ішінде барлық шырындары мен хош иістер сақталады.

– Нәтижесінде керемет дәмді, нәзік әрі пайдалы тағам дайындалады. Бұл тағам құрамында тері мен буындардың тонусын сақтауға қажетті коллаген мен эластин бар, – дейді мұражай директорының орынбасары Дәурен Жүсіпов.

Этнографиялық жобаны құру идеясы ҚР Ұлттық мұражайы жанындағы "Халық қазынасы" ғылыми-зерттеу институтының материалдық емес мәдени мұра бөлімінің басшысы Әйгерім Мұсағажинованың "Қазақ асханасы: дәм мен дәстүр" кітабының арқасында туындағанын атап өткен жөн.