Элеваторлар мен астық қоймалары

Элеваторлар мен астық қоймалары

Ел халқының өмір сүру деңгейі, оның азық-түлік қауіпсіздігі көп жағдайда астық өндіруге басымдық беретін агроөнеркәсіптік кешеннің жағдайы мен даму қарқынына байланысты.

Бүкіл өсірілген дақылды сақтау және ұтымды пайдалану, шикізаттан барынша көп өнім алу – бүгінгі күннің басты мемлекеттік міндеттерінің бірі.

Дәнді дақылдардың дәнінен жасалған тағам өнімдері (пісірілген нан, жарма, макарон және басқа да ұн өнімдері) адам тағамының құрамдас бөлігі болып табылады. Дәнді дақылдардың дәндері мен тұқымдарының адам өмірінде маңызы зор. Астық өндірісінің соңғы сатысы болып табылатын қойма – сақтау объектілері ретінде астық және астық массаларының сипаттамаларын, сонымен қатар дәннің күйіне физикалық, химиялық және биологиялық факторлардың әсерін зерттейтін ғылым. Астық пен астық өнімдерін сақтау орасан зор материалдық-техникалық базаны және осы салада іргелі білімі бар мамандар штатын қажет етеді.

Халықтың қажеттілігін рационның қажетті құрамдас бөліктерімен қамтамасыз ету, астық ресурстарын аймақтар арасында қайта бөлуге мүмкіндік беретін салыстырмалы түрде жоғары тасымалдау мүмкіндігі, қорлар мен қорларды құрудың негізгі шарты ретінде ұзақ сақтауға жарамдылық сияқты негізгі белгілерді негізге ала отырып, астық және оның өңделген өнімдері елді азық-түлікпен қамтамасыз етуде басымдыққа ие. Астықтың стратегиялық қорын құру жекелеген жылдардағы кез келген табиғи-климаттық жағдайларда, елдегі және шетелдегі төтенше жағдайлар кезінде халықты азық-түлікпен тұрақты қамтамасыз етуді қамтамасыз етеді.

Астықты, әртүрлі дақылдарды және әртүрлі мақсаттарды сақтауға әр түрлі талаптар қойылады: сақтау кезінде ең тұрақтысы қара бидай, бидай, арпа, сұлы, қарақұмық, неғұрлым тұрақтысы тары, соя, күріш, жүгері, ал ең тұрақтысы майлы дақылдар. Сондықтан майлы дақылдарды сақтайтын қоймаларды жабдықтауға талаптар күшейтілді.

Тұқымдық астық қоймаларын жабдықтауға да жоғары талаптар қойылады, өйткені тұқымдық астық сорттар мен санаттар бойынша көршілес партияларды араластыру мүмкіндігін болдырмайтын және тұқымдардың өнгіштігі мен өну энергиясын төмендетпей сақталуын қамтамасыз ететін жағдайларда сақталуы керек.

Астық қоймаларын жобалау кезінде және олардың жеке элементтерін жобалау кезінде астықтың физикалық қасиеттерін де ескеру қажет: оның жоғары гигроскопиялықтылығы, төмен жылу өткізгіштігі, төмен ауа және газ өткізгіштігі, ағындылығы, тереңдікке толтыру кезінде өздігінен сұрыптау мүмкіндігі. силостар және өз гравитациясының әсерінен өздігінен тығыздалады.

Астық қоймаларына – астық массасын ұйымдасқан және ұтымды сақтайтын орындарға – техникалық, технологиялық, пайдалану және экономикалық талаптар көп. Олардың барлығы астық партияларының массасы бойынша аз шығынмен, сапасы жағынан шығынсыз және сақтаудағы ең аз шығынмен астық қоймасындағы сақталуын қамтамасыз етуге бағытталған.

Кез келген астық қоймасы жеткілікті берік және тұрақты болуы керек, яғни. астық массасының еденге және қабырғаларға қысымына, жел қысымына және атмосфераның жағымсыз әсеріне төтеп беру. Ол сондай-ақ астық массасын қолайсыз атмосфералық әсерлерден және жер асты суларынан қорғауы керек; Ол үшін шатырды, терезелерді және есіктерді атмосфералық жауын-шашынның астық массасына ену мүмкіндігін болдырмайтындай етіп орналастыру керек, ал қабырғалар мен еден олар арқылы жер асты және жер үсті суларының енуінен оқшаулануы керек. Астық қоймалары мен элеваторларға қойылатын аса маңызды талап олардағы астық массаларын кеміргіштер мен құстардан, сондай-ақ жәндіктер мен кенелер әлемінің зиянкестерінен қорғаудың сенімділігі болып табылады. Астық қоймалары оның құрамдас құрылымдық элементтерін, олардағы сыйымдылықтар мен астық массаларын залалсыздандыру жөніндегі іс-шараларды жүргізуге ыңғайлы болуы керек.

Элеваторлар – астық қоймаларының ең озық түрі, ең жақсы астықты сақтауды және жоғары механикаландыруды қамтамасыз етеді. Элеваторлардың артықшылығы - астықпен жұмыстарды толық механикаландыру, астықтың сақталуын қамтамасыз ету үшін жұмыстың аз еңбек сыйымдылығы, кеміргіштермен күресудің жеңілдігі, құрылыс көлемін тиімді пайдалану, астықтың аз шығыны, астықты қоршаған ортадан жақсы оқшаулау, кішірек ғимарат, аумақ.

Әрбір элеватордың маңызды бөлігі астық кептіру бөлімі болып табылады, ол жеке ғимаратта, жұмыс мұнарасында, сүрлемдік ғимаратта, ғимаратқа немесе мұнараға бекітіледі. Астық кептіргіштері дәннің ылғалдылығын оның ұзақ уақыт сақталуы қамтамасыз етілетін мәнге дейін төмендетуге арналған. Әрбір астық кептіргіш, әдетте, мыналардан тұрады: қажетті эксплуатациялық бункерлер мен шығару орындары бар кептіру және салқындату біліктерінен (камералар); отынмен, ауамен және отын жағуды қамтамасыз ететін жабдықтары бар пештер; желдеткіштерді, ауа өткізгіштерді, кіріс және шығыс құрылғыларын қоса алғанда, желдету жүйесі; ылғалды және кептірілген астықты азықтандыруға және тазалауға арналған көтеру-тасымалдау жабдықтары; астық кептіргіш механизмдерді автоматты басқару және басқару жабдықтары.

 

 

Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігі өнеркәсіптік қауіпсіздік комитетінің Солтүстік Қазақстан облысы бойынша Департаментінің салааралық қадағалау бөлімінің бас маманы Гульсария Бекайдарқызы Абильмажинова