ТҰЗ: БІЗГЕ ДОС ПА, ЖАУ МА?

ТҰЗ: БІЗГЕ ДОС ПА, ЖАУ МА?

 

 

Тұз - адам рационындағы ең көне және қажеттіөнімдердің бірі. Онсыз біздің денеміздегі бірде-бір жасуша қызмет ете алмайды. Бірақ кезкелген оқиғадағы сияқты, доза бәрін шешеді.

 

Тұздың пайдасы:

- Тұз ағзадағы су-тұз балансын реттейді жәнеқан қысымын қалыпты ұстайды.

- Жүйке импульстерінің берілуіне жәнебұлшықеттердің жиырылуына қатысады.

- Тұз құрамындағы натрий жүрек пен мидыңжұмысына қажет.

- Йодталған тұз қалқанша безінің ауруларыныңалдын алуға көмектеседі.

 

Тұз зиянды бола бастаған кезде:

- Артық тұз қан қысымын жоғарылатады.

- Ісінуді тудырып, бүйрек пен жүрекке күштүсіруі мүмкін.

- Инсульт, инфаркт және остеопороз қаупінарттырады.

- Көбінесе дайын өнімдерде (шұжық, ірімшік, тұздықтар) жасырылады және біз нормаданқалай асып кететінімізді байқамаймыз.

 

Қанша тұз қажет?

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) күніне тұзды 5 г-нан асырмауды ұсынадыбұл, шамамен, бір шай қасық тұз.

 

Кеңес:

- Тамаққа тұзды көп салмай, тұздыдәмдеуіштермен алмастыруға тырысыңыз.

- Қаптамадағы  өнімнің құрамын оқыңызтұзмөлшеріне назар салыңыз.

- Егер созылмалы аурулар болсатұзтұтынуды бақылау өте маңызды.

 

Егер сіз тұзды бақылауда ұстасаңыз, тұз - жауемес. Барлығы  тепе-теңдікке байланысты.