Құрбан айт мерекесі!

Құрбан айт мерекесі!

Биыл Құрбан айт мерекесі маусым айының 06-08 күндеріне сәйкес келеді.

Алдағы мерекеде сібір жарасы, бруцеллез, листериоз сияқты және басқа да аса қауіпті жұқпалы аурулардың, сондай-ақ жаппай тамақтан улану мен жіті ішек жұқпалы аурулардың туындауының алдын алу мақсатында гигиеналық ережелерді қатан сақтауды қажет.

Мереке күндері құрбандық шалу үшін мал сою және басқа да іс-шаралар, сондай-ақ еске алу астары жаппай өткізілетіндіктен, келесі қарапайым ережелерді есте сақтауды ұсынамыз:

  • ветеринариялық анықтамасы бар малды арнайы сату орындарынынан сатып алу;
  • құрбандыққа малды сою арнайы пункттерде немесе арнайы бекітілген алаңдарда жүргізіледі. Белгіленбеген жерлерде мал союға болмайды;
  • мешіттерде еске алу шарасын тағамдарды дайындауға жағдайлары қарастырылған қатымханасы бар жерде ғана өткізу керек;
  • қоғамдық тамақтану объектілерінде (тойхана, мейрамханалар, кафелер, асханалар, мешіттер және т. б.) және салттық іс-шараларды өткізу бойынша қызмет көрсететін объектілерде іс-шараларды өткізу кезінде сақтау қажет:
  • тамақ дайындаудың технологиялық процестерін;
  • тамақ өнімдерін тасымалдау ережелерін;
  • температуралық режим және азық-түлікті сақтау шарттарын, оның ішінде жарамдылық мерзімдерін;
  • өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болуы:
  • үй-жайлар, жабдықтар таза ұстау және ыдыс жуу ережелері сақтау;
  • дайын өніммен жұмыс істеуде бір рет қолданылатын қолғаптарды пайдалану
  • шикі және дайын өнімдер үшін жекелеген кесу мүкәммалдары пайдалану;
  • персоналда жұмысқа рұқсаты бар медициналық кітапшалардың болуы;
  • үйде дайындалған тағамдарды пайдаланбау.

Қонақ шақырып, үйде дастарқан жайып іс-шаралар өткізген кезде жаңа дайындалған тағамдарды ұсыну қажет. Сонымен қатар тағамдарды сақтау шарттарына, азық-түлік сатып алу кезінде жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз. Шикі және дайын өнімдерді әртүрлі тақтайларда кесіп, көкөністер мен жемістерді мұқият жуып, жеке гигиена ережелерін сақтау керек. Шикі етті кесу кезінде алжапқышты, қолғапты қолдану қажет.

Азық-түлікті кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыз.

Алдын алуға бағытталған осы іс-шараларды ұстану, Құрбан айт қасиетті мерекесін халықтың денсаулығы үшін жағымсыз салдарсыз өткізуге мүмкіндік береді.