Листериоздың негізгі белгілері және оларды қалай тануға болады

Листериоздың негізгі белгілері және оларды қалай тануға болады

    Листериоз-бұл көптеген белгілердің дамуымен иммундық жүйенің қорғаныс жасушаларының зақымдалуымен сипатталатын адам мен жануарлардың жұқпалы ауруы, олардың арасында ангинозды-септикалық форма, сондай-ақ жүйке жүйесінің патологиясы басым.

    Листериоздың қоздырғышы - жануарларға әсер ететін Listeria monocytogenes. Олар, өз кезегінде, адамға сыртқы физикалық көріністер (қан, зәр) арқылы жұқтыруы мүмкін. Бұл үй жануарларын күтетіндерге де, жақын қарым қатынаста болғандарғада қатысты. Сонымен қатар, ластанған тағамдарды (ет, құс еті, балық, сүт өнімдері) жеу арқылы адам қауіпті аймаққа да түсуі мүмкін.

    Көптеген адамдарда листериоз ешқандай белгілерді тудырмайды немесе жеңіл және тұмауға ұқсас ауруға немесе гастроэнтеритке ұқсайды.

  Инфекцияның көріністері инфекциядан бірнеше күннен кейін немесе бір айдан кейін пайда болуы мүмкін.

   Листериоз кенеттен басталады, қалтыраумен дене қызуы көтеріледі, жалпы интоксикация белгілері пайда болады (бас ауруы, ұйқысыздық, бұлшықет ауруы, тітіркену), тәбет жоғалады. Тәуекел тобындағы адамдар листериоздың ауыр түрін дамытады, ол сепсис (қан инфекциясы), менингит (мидың немесе жұлынның қабынуы), пневмония (өкпенің қабынуы) сияқты аурулар түрінде көрінуі мүмкін.

     Бактерия сыртқы ортаға өте төзімді. Ол 1-ден 45 °C-қа дейінгі температурада өсуге қабілетті және тұрмыстық тоңазытқыштың температурасында азық-түлік өнімдерінде белсенді түрде көбейе алады.

    Листерия термиялық өңдеу кезінде оңай жойылмайды: ол 70°C температурада 20–30 минут, 100°C температурада 3–5 минут өмір сүреді. Дегенмен, бактериялар кәдімгі дезинфекциялау құралдарының әсерінен өледі.

    Листерия инфекциясы жыл бойы жүреді. Инфекция топырақта, суда, жануарлардың нәжісінде және өсімдіктерде болуы мүмкін. Сондықтан, көбінесе листериоз кәсіби немесе тұрмыстық қызметі жануарлармен, өсімдіктермен немесе топырақпен байланысты адамдарда кездеседі: ауыл шаруашылығы қызметкерлері мен ветеринарларда, жазғы тұрғындарда, сондай-ақ белгілі бір тағамдық артықшылықтары бар адамдарда (ас құралдарын пайдаланбай тамақтану, шикі және жартылай шикі тағамдарды пайдалану).

    Қарапайым алдын алу шаралары листериоздың алдын алуға көмектеседі.

   Ас үйді таза ұстау. Тамақты, лас ыдыстарды және кесу тақталарын ұстар алдында және дайындағаннан кейін қолды сабынмен мұқият жуу керек. Сондай-ақ жұмыс бетін ыстық сабынды сумен сүрту ұсынылады.

    Шикі көкөністер мен жемістерді жеу алдында жуу. Ол үшін арнайы щетканы және көп мөлшерде ағынды суды қолданған жөн.

    Тамақты мұқият термиялық өңдеу. Ет, құс еті және жұмыртқа тағамдарының ішінде кемінде 74°C қауіпсіз температураға дейін пісірілгеніне көз жеткізу үшін тағамдық термометрді пайдалану ұсынылады.

     Жүкті әйелдер, нәрестелер, қарт адамдар және иммунитеті әлсіреген адамдар листериозды болдырмау үшін қосымша сақтық шараларын қабылдауы керек. Олар инфекция көзі болуы мүмкін тағамдарды жеуге болмайды.