Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу

Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу

Саңырауқұлақ маусымының басталуымен жыл сайын саңырауқұлақтармен улану жағдайлары тіркеледі.
​Саңырауқұлақтармен уланудың негізгі себебі-жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтарды тани алмау, оларды дайындау технологиясын, жаңа саңырауқұлақтарды сақтау шарттарын және оларды пісіру ережелерін бұзу: әртүрлі ауырлықтағы саңырауқұлақтармен улану – өткір формалардан өлімге дейін күтпеген салдарға әкеледі.
​Саңырауқұлақтармен уланудың тән белгілері бар. Ең алғашқы белгілер: жүрек айну, құсу, диарея. Әдетте, саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері оларды жегеннен кейін 1,5-2 сағаттан кейін белгілі болады. Бірақ ерекше жағдайлар бар, мысалы, бозғылт гребпен улану сіз саңырауқұлақты шампиньон немесе сыроежка деп қателесіп жегеннен кейін 8-18 сағаттан кейін ғана күдіктенуі мүмкін. Егер саңырауқұлақтарды жегеннен кейін улану белгілері пайда болса, дереу дәрігерге қаралыңыз. Саңырауқұлақтармен жедел улану басқа тағамдық улануларға қарағанда әлдеқайда ауыр және бұл жағдайда өзін-өзі емдеуге жол берілмейді.

​Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу немесе саңырауқұлақ жинаушы ережелері:
* Жеуге жарамдылығына сенімді емес шикі және пісірілген саңырауқұлақтарды жеуге болмайды;
* Сіз жақсы білетін саңырауқұлақтарды ғана жинаңыз;
* Саңырауқұлақтарды жинауға барғанда, мүмкіндігінше тәжірибелі саңырауқұлақ жинаушыны шақырыңыз;
* Саңырауқұлақтарды автомобиль жолдарының, теміржол жолдарының бойында, қала шегінде жинамаңыз;
* Саңырауқұлақтарды анықтау және олардың жеуге жарамдылығын анықтау кезінде суреттелген нұсқаулықтарға сенбеңіз;
* Саңырауқұлақтарды жәндіктер, ұлулар, құрттар және т.б. жесе, оларды жеуге болатындығы туралы кең таралған мифке сенбеңіз;
• Шикі саңырауқұлақтардың дәмін татпаңыз;
* Балаларға саңырауқұлақ бермеңіз;
* Саңырауқұлақтарды кездейсоқ адамдардан сатып алмаңыз;
* Ас қорыту аурулары бар адамдарға саңырауқұлақтарды жеуге кеңес бермейміз;

Есіңізде болсын:
- улы саңырауқұлақтар көбінесе жеуге жарамды саңырауқұлақтардың жанында өседі және оларға өте ұқсас болуы мүмкін;
- тіпті жеуге жарамды саңырауқұлақтар, егер дұрыс дайындалмаса және сақталмаса, жеуге жарамсыз және улы болуы мүмкін;
- саңырауқұлақтарды алкогольмен бірге жеу, сондай-ақ оларды алкогольмен пісіру бірқатар токсиндерді белсендіріп, кешіктірілген уытты синдромның пайда болуына әкелуі мүмкін;
- тіпті жеуге жарамды дұрыс дайындалған саңырауқұлақтарды негізгі тағам емес, гарнир ретінде қалыпты мөлшерде жеу керек;
- сіз жаңа саңырауқұлақтарды бір күннен артық, тіпті тоңазытқышта, ал тұздалған және маринадталған саңырауқұлақтарды бір жылдан артық сақтауға болмайды.

Саңырауқұлақтарды сыртқы түрі бойынша ажырата білу, сақтау шарттары мен оларды дайындау технологиясын сақтау жаңадан бастаушыға ғана емес, сонымен қатар тәжірибелі саңырауқұлақ терушіге де саңырауқұлақтармен уланудан аулақ болуға көмектеседі.
Сіз ескертулерге байыпты қарайсыз деп үміттенеміз және бұл қиындықтардан аулақ болуға көмектеседі.
Сау болыңыз!