Саңырауқұлақ маусымының басталуымен жыл сайын саңырауқұлақтармен улану жағдайлары тіркеледі.
Саңырауқұлақтармен уланудың негізгі себебі-жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтарды тани алмау, оларды дайындау технологиясын, жаңа саңырауқұлақтарды сақтау шарттарын және оларды пісіру ережелерін бұзу: әртүрлі ауырлықтағы саңырауқұлақтармен улану – өткір формалардан өлімге дейін күтпеген салдарға әкеледі.
Саңырауқұлақтармен уланудың тән белгілері бар. Ең алғашқы белгілер: жүрек айну, құсу, диарея. Әдетте, саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері оларды жегеннен кейін 1,5-2 сағаттан кейін белгілі болады. Бірақ ерекше жағдайлар бар, мысалы, бозғылт гребпен улану сіз саңырауқұлақты шампиньон немесе сыроежка деп қателесіп жегеннен кейін 8-18 сағаттан кейін ғана күдіктенуі мүмкін. Егер саңырауқұлақтарды жегеннен кейін улану белгілері пайда болса, дереу дәрігерге қаралыңыз. Саңырауқұлақтармен жедел улану басқа тағамдық улануларға қарағанда әлдеқайда ауыр және бұл жағдайда өзін-өзі емдеуге жол берілмейді.
Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу немесе саңырауқұлақ жинаушы ережелері:
* Жеуге жарамдылығына сенімді емес шикі және пісірілген саңырауқұлақтарды жеуге болмайды;
* Сіз жақсы білетін саңырауқұлақтарды ғана жинаңыз;
* Саңырауқұлақтарды жинауға барғанда, мүмкіндігінше тәжірибелі саңырауқұлақ жинаушыны шақырыңыз;
* Саңырауқұлақтарды автомобиль жолдарының, теміржол жолдарының бойында, қала шегінде жинамаңыз;
* Саңырауқұлақтарды анықтау және олардың жеуге жарамдылығын анықтау кезінде суреттелген нұсқаулықтарға сенбеңіз;
* Саңырауқұлақтарды жәндіктер, ұлулар, құрттар және т.б. жесе, оларды жеуге болатындығы туралы кең таралған мифке сенбеңіз;
• Шикі саңырауқұлақтардың дәмін татпаңыз;
* Балаларға саңырауқұлақ бермеңіз;
* Саңырауқұлақтарды кездейсоқ адамдардан сатып алмаңыз;
* Ас қорыту аурулары бар адамдарға саңырауқұлақтарды жеуге кеңес бермейміз;