Сальмонеллездің алдын алу

Сальмонеллездің алдын алу

Сальмонеллез ас қорыту жолындағы патологиялық процестің, жалпы интоксикация мен дегидратация процесінің басым дамуымен жедел ішек инфекцияларының тобына жатады. Инфекцияның қоздырғышы-сальмонелла тұқымдасына жататын микроорганизмдер.
Сальмонеллалар-сыртқы ортада ұзақ уақыт өміршең бола алатын ұсақ қозғалмалы бактериялар. Сонымен, ашық су қоймаларының суында олар 120 күнге дейін, шұжық өнімдерінде - 130 күнге дейін, жұмыртқа мен мұздатылған етте - 13 айға дейін, сүтте - 20 күнге дейін, айранда - 2 айға дейін, сары майда – 4 айға дейін, ірімшіктерде – 1 жылға дейін өмір сүре алады.
Бөлме температурасында микробтар тағамдарда, әсіресе ет пен сүтте жақсы көбейеді, ал тағамның сыртқы түрі мен дәмі өзгермейді. Сальмонеллалар үшін қауіпті-жоғары температура-70 градуста олар 5-10 минут ішінде өледі, қайнату оларды бірден өлтіреді.
🆘Ауру әдетте интоксикация белгілерінен (бас ауруы, әлсіздік, дене температурасының 38-390 С дейін көтерілуі) және асқазан-ішек жолдарының бұзылуының белгілерінен (жүрек айну, құсу, іштің ауыруы, шырышпен жиі бос нәжіс, жасыл түсті) басталады.
Инфекция көзі-ауру адам немесе үй жануарлары, сондай-ақ бактерия тасымалдаушылар.
Адамның инфекциясы науқаспен байланыста болған кезде немесе сальмонелламен ластанған өнімдерді (негізінен жұмыртқа, құс еті, сүт өнімдері, сальмонеллалармен себілген, оларды алу, өңдеу, тасымалдау және аспаздық өңдеуден өтпеген өнімдерді сату процесінде, сақтау ережелері немесе мерзімдері бұзылған кезде, сондай-ақ көкөністер, жемістер) жеген кезде пайда болады.
Сальмонеллезді тұрмыстық байланыс арқылы да лас қолдар, күтім заттары, ойыншықтар, лас емізіктер арқылы немесе жеке гигиенаның қарапайым ережелерін бұзған кезде жұқтыруға болады.
Бала үшін инфекция көзі көбінесе оған күтім жасайтын және оған тамақ дайындайтын ана болып табылады.
Аурудың инкубациялық кезеңі 6 сағаттан 7 күнге дейін.
Сальмонеллезден аулақ болу үшін келесі ережелерді сақтаңыз:

1. Жеке гигиенаны қатаң сақтаңыз, тамақ дайындамас бұрын, тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан кейін, көшеден шыққаннан кейін, үй жануарларымен байланыста болғаннан кейін қолыңызды ыстық ағынды сумен сабынмен мұқият жуыңыз.
2. Тез бұзылатын тағамдарды сақтау шарттарын қатаң сақтаңыз.
3. Шикі тағамдар мен дайын тағамды бөлек сақтаңыз. Көршілік принципі сақталуы керек.
4. Рұқсат етілмеген сауда орындарында ет, ет, құс еті, жұмыртқа, сүт өнімдерін сатып алмаңыз.
5. Жартылай шикі тағамдарды жеуге болмайды, ет тағамдары мен құс тағамдарын дайындаған кезде температура режимін сақтаңыз.
6. шикі ет, балық немесе құс еттерін тоңазытқышта целлофан пакеттерде, қосымша өңдеусіз тұтынылатын тағамдардан бөлек сақтаңыз;
7. салаттар, винегреттер және басқа да термиялық өңдеуден өтпейтін тағамдарды пісіргеннен кейін бірден тұтыныңыз;
8. Дүкеннен әкелгеннен кейін жемістерді, көкөністерді, қарбыздарды, қауындарды, сондай-ақ тауық жұмыртқаларын ағынды сумен мұқият жуыңыз.
9. Ас үй жабдықтарын мұқият жуыңыз және қайнаған сумен күйдіріңіз.
10. шикі және пісірілген тағамдарды кесу үшін бөлек тақталарды пайдаланыңыз;
11. белгісіз көздерден шикі суды ішуге болмайды, өйткені су сальмонеллалармен жұқтырылуы мүмкін;
12. Жеке гигиена талаптарын сақтау қажет, өйткені сіз жұқтырған адаммен байланыс арқылы, мысалы, қол алысу арқылы жұқтыра аласыз.
Денсаулықты сақтаңыз, тамақтануға мұқият болыңыз және гигиенаны мұқият қадағалаңыз!