Ботулизм ауруы негізінен үйде консервіленген тағамдарды (саңырауқұлақтар, консервіленген көкөністер, кептірілген балық) тұтынумен байланысты. Үй консервілерін тығыздау технологиясын немесе гигиеналық жағдайларды қанағаттанарлықсыз сақтай отырып, оларды үйде термиялық өңдеудің жеткіліксіздігімен кеңінен қолдану көбінесе аурулардың пайда болуына әкеледі. Аурулар әсіресе герметикалық банкаларға жабылған топырақ бөлшектері түскен саңырауқұлақтарды тұтынудан туындайды.
Ботулизм-бұл Clostridium botulinum токсиндері бар тамақ өнімдерін пайдалану нәтижесінде ОЖЖ-нің басым зақымдануымен организмнің интоксикациясымен сипатталатын инфекциялық сипаттағы жедел тамақтан улану. Ботулизм микробтары табиғатта және қоршаған ортада споралар түрінде кең таралған. Жемістер мен көкөністерге, тамақ өнімдеріне, мал азығына немесе жануарлардың ішектеріне түсіп, споралар вегетативті түрде (оттегі болмаған кезде) өніп, токсинді құрайды, бұл ең күшті бактериялық улану, ол барлық басқа бактериялық токсиндер мен химиялық улардан асып түседі. Ол сыртқы ортаның әсеріне төзімді және 10-15 минут қайнатқанда ғана жойылады.
Өзіңізді және жақындарыңызды осы ауыр аурудан қорғау үшін алдын-алудың негізгі шараларын қатаң сақтау керек:
- Базарларда жеке тұлғалардан үйде дайындалған консервіленген саңырауқұлақтарды немесе көкөністерді оралған қақпағы бар банкалардан сатып алуға тыйым салынады. Сондай-ақ, рұқсат етілмеген сауда орындарында қолдан жасалған кептірілген, тұздалған және кептірілген балықты, тұздалған және ысталған ет деликатестерін сатып алуға болмайды;
- үйдегі консервілерді қоғамдық тамақтандыру объектілерінде (кафе, асханалар, мейрамханалар), балабақшалар, мектептер, ауруханалар асханаларында қолдануға болмайды.
Үйде консервілеу кезінде технологиялық режимдерді қатаң сақтау қажет, атап айтқанда:
* консервілеу үшін тек жаңа піскен жемістер мен көкөністерді пайдалану керек. Қурап қалған, үсіген, аурулар мен зиянкестермен зақымданған, механикалық зақымданған жемістер мен көкөністер консервілеуге жарамсыз;
* консервілеуден бұрын шикізатты дұрыс өңдеуді қамтамасыз етіңіз (көкөністер мен жемістерді мұқият жуу; егер олардың беті жермен ластанған болса, жуу кезінде щетканы қолданыңыз);
* өңделген көкөністер, жемістер және басқа да шикізат түрлері салынатын банкаларды мұқият өңдеу;
* Стерилизация сатысынан бұрын микроорганизмдердің санын азайтуға да, витаминдерді бұзатын тіндік ферменттерді дезактивациялауға да ықпал ететін өнімдерді ыстық сумен немесе бумен (буландыру) қысқа мерзімді өңдеуді қолданыңыз;
* банкаларды, қақпақтарды зарарсыздандыру ережелерін және үйде өнімдерді термиялық өңдеу режимін сақтау. Ботулиндік микробтың спораларына зиянды әсер 120 " температурасында стерилизация бар. Үйдегі саңырауқұлақтар мен көкөністерді міндетті термиялық өңдеумен жеткілікті тұз бен қышқыл қосылған тұз немесе маринадтау ұсынылады;
* консервілеудің барлық кезеңдерінде жеке гигиена ережелерін сақтау.
* Үйдегі консервілерді төмен температурада сақтаңыз, бомбалық (ісінген) банкаларды алып тастаңыз және жойыңыз.
* Балалар ботулиндік токсинге әсіресе сезімтал болғандықтан, оларға үйде консервіленген тағамдарды алдын-ала термиялық өңдеуден өткізбей беруге болмайды.
Ботулизмнің клиникалық көріністері. Ауру әдетте кенеттен басталады, әдетте жұқтырған өнімді тұтынғаннан кейін 2-6 сағаттан кейін. Науқаста бас ауруы, бас айналу, әлсіздік, ұйқысыздық, іштің ауыруы, жүрек айнуы, құсу, "жүректің қатып қалуы" сезімі, құрғақ аузы, шөлдеу пайда болады. Тыныс алудың бұзылуы мүмкін-науқастар ауаның жетіспеушілігіне шағымданады, сөйлесу кезінде күтпеген үзілістер жасайды, кеудеде қысылу немесе қысу сезімі пайда болады. Дене температурасы қалыпты болып қалады немесе біршама жоғарылайды.
Аурудың алғашқы белгілері пайда болған кезде және консервілерді тұтынумен байланыс орнатылғанда, сіз шұғыл медициналық көмекке жүгінуіңіз керек.Өзін-өзі емдеуге жол берілмейді!