Балалар ұйымдасқан ұжымдарында тағамнан уланудың алдын алу

Балалар ұйымдасқан ұжымдарында тағамнан уланудың алдын алу

Тағамнан улану — бұл адамның организміне зиян келтіретін патогенді микроорганизмдер, токсиндер немесе химиялық заттармен ластанған тағамдарды пайдалану нәтижесінде туындайтын өткір жағдай.

             Мектептегі тамақтану жағдайында оқушылар арасында тағамнан уланудың алдын алу мақсатында санитарлық-гигиеналық талаптарды қатаң сақтау өте маңызды.

             Білім беру нысандарында тамақтандыру қызметін жүзеге асыратын жеке және заңды тұлғалар балалар ұйымдасқан ұжымдарында тамақтан улану жағдайларының тіркелуін болдырмау үшін келесі талаптарды орындауы қажет:

  • Аспаздық, технологиялық және тоңазытқыш жабдықтардың дұрыс жұмысын қамтамасыз ету. Барлық тоңазытқыш пен мұздатқыш камераларында температуралық режимді бақылайтын термометрлердің болуы қажет. Азық-түлікті бөлшектеу құралдары қолдануы бойынша таңбалануы тиіс.
  • Тағамды дайындау технологиялық процесінің реттілігін сақтау, өнімдер мен дайын тағамдарды дұрыс сақтау жағдайларын қамтамасыз ету.
  • Тағамдық өнімдер мен шикізатты сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар болған жағдайда ғана қабылдау.
  • Тағамдар мен кондитерлік өнімдердің сапасын күнделікті органолептикалық бағалаудан өткізу, оларды таратуға дейін қадағалау және мәліметтерді тиісті бақылау журналына тіркеу.
  • Дайындалған тағамдардың тәуліктік үлгілерін күн сайын таңдап алып, +2 °C-тан +6 °C-қа дейінгі температурада 48 сағат сақтау.
  • Балалар ұйымдасқан ұжымдарында тұтынуға тыйым салынған өнімдер мен тағамдарды рационнан шығару.
  • Асхана мен ас құралдарын жуу ережелерін сақтау. Асхана бөлмелерін, жабдықтары мен құралдарын таза ұстау.
  • Барлық өндірістік бөлмелерде сертификатталған жуғыш және дезинфекциялық құралдармен күнделікті ылғалды тазалау жүргізу.
  • Тамақтану блогы қызметкерлерінің жеке және өндірістік гигиена талаптарын сақтау үшін жағдай жасау.
  • Тамақтану блогы қызметкерлерінің денсаулығын тұрақты медициналық бақылауда ұстау. Міндетті медициналық тексеруден және гигиеналық оқытудан өтпеген адамдарды жұмысқа қабылдамау.

                Аталған талаптарды орындау балалар ұйымдасқан ұжымдарында қауіпсіз тамақтану жүйесін құруға және тағамнан улану қаупін азайтуға мүмкіндік береді. Гигиена мен санитарияға жауапкершілікпен қарау — балалардың денсаулығы мен ата-аналарының тыныштығының кепілі.