Құрбан Байрам мерекесін қауіпсіз мерекелеуге арналған іс-шаралар

Құрбан Байрам мерекесін қауіпсіз мерекелеуге арналған іс-шаралар
Құрбан айт-мұсылмандарға адамның Құдайға адалдығымен мейірімділігі туралы еске салатын ең көрнекті діни мерекелердің бірі-құрбандық шалу мерекесі.
Мереке күндері мерекелік дастархан жайылып, мұсылмандар Құрбан айт мерекесімен құттықтап, бір-біріне қонаққа шақырады және барады.
Алайда, мол тамақтану өткір ішек инфекцияларының ауруына және тамақтан уланудың пайда болуына әкелуі мүмкін. Олардың негізгі себептері жеке гигиена ережелерін сақтамау, тамақ дайындау технологиясын, температуралық режимдерді бұзу немесе оларды тасымалдау және сақтау шарттары болып табылады.
Ішек этиологиясының ауруларымен тамақтан уланудың алдын алу үшін мерекені өткізу кезінде үйдеде, адамдар көп жиналатын жерлерде де үстелдерді ұйымдастыруда кейбір ережелерді сақтау қажет:
-Тазалықты сақтаңыз: ас үйді, асханалық ыдыстарды, таза ұстаңыз.
-Жеке гигиенаны сақтаңыз: тамақ дайындау кезінде қолыңызды сабынмен жиі жуыңыз,әсіресе дәретханаға барғаннан кейін.
-Көкөністерді,жемістермен шөптерді ағынды сумен мұқият жуыңыз.
-Шикі және дайын тағамдарды бөліп алыңыз:кесу және тасымалдау кезінде дайын және шикі өнімдерге арналған бөлек тақталар мен қаптамаларды қолданыңыз;
- Азық-түлікті тоңазытқышта, жабық ыдыста сақтаңыз.
- Тамақ дайындау технологиясын ұстаныңыз
- Азық-түлікті жарамдылық мерзімін ескере отырып сақтаңыз, мерзімі өткен өнімдерді өкінбей тастаңыз;
-Пісірілген тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз және үстелге ыстық болғанша сақтаңыз.
- Уақытынан бұрын тез бұзылатын тағамдарды пісірмеңіз,беру алдында салаттарды бірден тұздықпен толтырыңыз.
Егер іштің ауыруы, жүрек айнуы,құсу,диарея пайда болса, медициналық мекемеден көмек сұрау керек.