Май қышқылдарының транс изомерлері – химиялық формуласы өзгертілген майлар. Бұл формада олар ағзаға нашар сіңеді және жүрек-қан тамырлары ауруларына әкелуі мүмкін.
Транс майлар қалай түзіледі? Транс майлар қыздыру, гидрогенизация процесі арқылы түзіледі, сонымен қатар табиғи түрде ет пен сүт өнімдерінде кездеседі.
Транс майлар қызған кезде пайда болады – мысалы, қуыру кезінде өсімдік майында пайда болады. Сондықтан оны және басқаларын екі-үш рет қолданғаннан кейін ауыстыру маңызды. Егер сіз үйде пісіріп жатсаңыз, қуыруды бұқтырумен, ал терең пісіруді пеште немесе грильде пісірумен ауыстырыңыз. Ғалымдар, осылайша тамақтану арқылы сіз екі жылдан кейін транс майлармен тығыз қопсытылған денені толығымен "тазарта" алатыныңызды дәлелдеді.
Транс майлар – құрамында май қышқылдарының транс-изомерлері бар майлар (яғни қос байланыс транс конфигурациясы бар май қышқылдары).
Май өнімдеріне қойылатын талаптар Кеден одағының КО ТР 024/2011 техникалық регламентінде белгіленген. Бұл техникалық регламент КО-ға мүше мемлекеттердің аумағында айналымға шығарылатын май өнімдеріне қолданылады, оған қойылатын талаптарды, оның қаптамасы мен таңбалануына, сондай-ақ олармен байланысты Өндіріс, сақтау, тасымалдау, өткізу процестеріне қойылатын талаптарды белгілейді.
Осы ТР техникалық реттеу объектісі тағамдық май өнімдері (өсімдік майлары, олардың фракциялары, майлар, маргариндер, арнайы мақсаттағы майлар, өсімдік-май және өсімдік-май спрэдтері, майонездер, еріген қоспалар, тұздықтар, сүт майын алмастырғыштар, какао майының баламалары, SOS-типті какао майын жақсартқыштар, РОР какао майын алмастырғыштар-өсімдік майларындағы кремдер, глицерин, тағамдық емес май өнімдері: табиғи глицерин шикі және кір сабын).