Витаминдер-бұл балалар денесінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет өмірлік маңызы бар қоректік заттар. Баланың денесі оларды синтездей алмайды (РР және D дәрумендерін қоспағанда), оларды күнделікті тамақпен бірге қабылдау керек. Дәрумендерді қажетті қабылдау қалыпты физиологиялық жағдайды сақтау үшін өте маңызды-бұл денеге кез-келген жүктемелерге қарсы тұруға мүмкіндік береді.
Егер С дәрумені жеткілікті болса, балалар маусымдық суықтан қорықпайды. Қорғаныс функциялары вирустармен күресуге көмектеседі, инфекциялар ауыр зардаптарсыз оңай өтеді. Иммундық қорғаныс күшейе түседі, балалар әлдеқайда аз ауырады және олар оқу орындарына рұқсатсыз жіберіледі. Жүйке жүйесінің жұмысы тұрақтандырылады, құрдастарымен қарым-қатынас және оқу оңайырақ болады.
КСРО Денсаулық сақтау министрлігі Балалардың профилактикалық мекемелерінде (балалар яслиі, балалар үйлері, балалар санаторийлері) міндетті с-витаминдендіруді енгізді және орта кәсіптік оқу орындарының оқушылары тамақтанатын асханаларда міндетті С-витаминдеу тағамдарын белгіледі.
Балалар мен жасөспірімдерді міндетті С-витаминдеу маңызды емдеу-алдын алу іс-шарасы болып табылады, өйткені С-витамин жеткіліксіздігінің даму мүмкіндігін болдырмайды.
Қазақстан Республикасында білім беру және тәрбие объектілерінде перспективалы маусымдық (жаз – күз, қыс – көктем) ұтымды, теңдестірілген екі апталық мәзір жасалады. Мәзірді әзірлеу кезінде білім алушылар мен тәрбиеленушілердің болу ұзақтығы, олардың жас санаты ескеріледі, витаминді-минералды кешенмен байытылған тамақ өнімдері көзделеді.
С витаминімен витаминдеуді балалар тәулік бойы болатын ұйымдарда С-витаминдеу журналына деректерді енгізе отырып жүргізеді.
С витаминімен витаминдеу: ерте жастағы балалар (3 жасқа дейін), мектепке дейінгі жастағы балалар (3 жастан 6 жасқа дейін) үшін - орташа тәуліктік қажеттіліктің 35% есебінен, мектеп жасындағы балалар (6 жастан және одан жоғары) үшін тәуліктік норма есебінен жүргізіледі.
Тәуліктік тұтыну нормасы 2 жасқа дейінгі балалар үшін-30 мг, 2 жастан асқан балалар үшін – 50 мг, мектеп жасындағы балалар үшін – 70 миллиграмм.
С-витаминдеу мынадай түрде жүргізіледі:
- бірінші тағамға тарату алдында бірден қосылады,
- компоттарда-оларды +15 ºС аспайтын температураға дейін салқындағаннан кейін,
- кисельде С витаминінің ерітіндісі оны +30 ºС-тан +35 ºС-қа дейінгі температураға дейін салқындатқан кезде енгізіледі, кейіннен араластыру және өткізу температурасына дейін салқындатылады.
Витаминделген тағамдар жылытылмайды.
Сәби жастағы балалар үшін сүт немесе айранды аскорбин қышқылымен байыту ұсынылады. Сүтті витаминдеу кезінде аскорбин қышқылы осы жастағы балалардың аскорбин қышқылына тиісті қажеттілігі есебінен сүт қайнағаннан кейін тікелей қосылады, бірақ 1 литр сүтке 175 мг аскорбин қышқылынан аспайды (оның коагуляциясын болдырмау үшін). С дәруменімен байытылған сүтті тұтынғанға дейін ең аз уақыт сақтау керек. Витаминделген сүтті 15 сағаттан астам уақыт сақтау қисынсыз, өйткені аскорбин қышқылы бұзылады. Сүт пен айранның С-витаминденуі олардың дәмдік қасиеттерін өзгертпейді.
Витаминдеуді ас блогында мейіргер, диетсестра (емдәмбикесі) немесе осы мақсат үшін арнайы бөлінген медицина персоналының басқа адамы жүргізеді. Дайын тағамдарды витаминдеу үшін пайдаланылатын аскорбин қышқылын (таблеткалар немесе ұнтақ) жарықтан қорғалған, құрғақ, салқын жерде, тығыз жабық ыдыста сақтау керек.
Жоғарыда айтылғандардан басқа, өнімдердегі дәрумендердің сақталуы өнімдерді дұрыс аспаздық өңдеуге байланысты екенін есте ұстаған жөн. С витаминінің сақталуына келесі факторлар айтарлықтай әсер етеді: тамақ өнімдерін өңдеу әдістері (механикалық, термиялық өңдеу және т.б.), тағамдағы С витаминінің концентрациясы және қоршаған ортаның реакциясы, тағамдағы С дәрумені тұрақтандырғыштарының болуы, ыдыс-аяқ және ондағы мазмұн мөлшері, мерзімдері мен шарттары.
Жаңа піскен көкөністерді жақсы желдетілетін, табиғи жарықсыз, 1-3° температурада және 85-90% салыстырмалы ылғалдылықта сақтау керек. Осы шарттарды сақтамау көкөністердің тез кебуіне және С дәруменінің көп жоғалуына әкеледі, тоңазытылмаған бөлмеде жаңа шөптерді сақтау кезінде С дәрумені тез бұзылады.
С витаминінің сақталуы үшін көкөністерді термиялық өңдеу кезінде белгілі бір ережелерді сақтау өте маңызды. Егер тазартылған және туралған көкөністер қайнаған суға салынса, тағамдағы С витаминінің қауіпсіздігі едәуір артады. Алғашқы тағамдарды тек дайын болғанға дейін дайындап, содан кейін таратуға беру керек; бірінші тағамды ұзақ, жиі қажет етпейтін пісіру С витаминінің жоғалуына әкеледі.
С витаминінің қауіпсіздігі үшін ыдыс-аяқ жасалған материал өте маңызды. Алюминиймен бірге мыс пен темір кіретін кейбір қорытпалар С дәруменінің бұзылуына ықпал етеді, жоғарыда аталған өнімдерді сақтау және С витаминінің бұзылуына жол бермейтін пісіру жағдайларын ескере отырып, оның алғашқы көкөніс тағамдарында сақталуы 80% немесе одан да көп болуы мүмкін.
Гигиеналық -дәрігерлер С дәрумені өсіп келе жатқан ағзаға кең әсер ететінін және барлық жүйелерге әсер ететінін түсіндіреді. С витаминінің жетіспеушілігі, егер сіз оны үнемі қабылдауды қамтамасыз етсеңіз, алдын алуға болатын салдарға әкеледі.