Азық-түлік өнімдері өзіне тиісті сақтау жағдайларын жасауды қажет етеді. Сонымен, салқындатылған ет, балық, құс 00С температурада орналастыру керек, оны алдын-ала мұздатқаннан кейін ұзақ уақыт сақтауға болады. Сондай-ақ, ерігеннен кейін ет, құс еті мен балықты бір күн ішінде өңдеу қажет (пісіру керек), содан кейін қайтадан мұздатуға болмайды.
Ет жартылай фабрикаттары егер мұздатылмаған түрінде сатып алынса, онда оларды сақтау мерзімі 0-80С температурада 48 сағаттан аспайды, ал мұздатылғандар мұздатқышта сақталады және тек термиялық өңделетін мөлшерді еріту керек.
Шұжық өнімдерінен оларды өндіру әдісін ескерген жөн. Пісірілген өнімдер тез бұзылады (шұжықтар, буженина және т.б.), оны 0-80С температурада 3 тәулікке дейін сақтау керек. Жартылай ысталған және қайнатылған-ысталған деликатестерді бөлме температурасында 3 тәулікке дейін, ал тоңазытқышта 10 тәуліктен артық емес сақтауға болады. Шикі ысталған шұжықтар ең ұзақ сақталады, оларды ылғалдылығы төмен және жақсы желдетілетін салқын жерде орналастыруға болады, мұндай шұжықтарды өзіңізбен бірге жолға немесе пикникке апару ыңғайлы және қауіпсіз.
Балық өнімдерінен маринадталған, тұздалған және ысталған өнімдердің сақтау мерзімі жаңа өнімдерге қарағанда едәуір жоғары. Ыстық ысталған балық тоңазытқышта шамамен 3 тәулік, суық ысталған шамамен 10 тәулік, ал кептірілген балық құрғақ салқын бөлмеде ұзақ уақыт тұра алады.
Сүт және ашытылған сүт өнімдері күнделікті үстелде болады. Оларды тоңазытқышта сақтау керек, мұздатудан аулақ болу керек (сары майдан басқа). Балғын сүт, айран, йогурт және т.б. өмір сүру уақыты 36 сағатты құрайды, қайнатылған сүт 3 тәулікке дейін сақталады. Әр түрлі өндірушілердің сүт өнімдерінің жарамдылық мерзімі бір-бірінен өзгеше болуы мүмкін, өйткені бұл өндіріс әдісі мен технологиясына байланысты, сондықтан сатып алу кезінде өндірушінің өнімді таңбалауында көрсетілген жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз.
Нан мен нан өнімдері үшін бөлме температурасы зиянды емес, әсіресе егер сіз оларды нан жәшіктеріне салсаңыз. Егер нанды бірнеше күн сақтау қажет болса, оны тоңазытқышқа салуға болады. Нанды кептіруден сақтайтынына қарамастан, полиэтилен пакеттерін қолдану ұсынылмайды, оларда қамырдағы ылғал конденсацияланады, бұл нанның тез көгеруіне әкеледі.
Жаңа піскен көкөністер мен жемістерді сақтау ерекше қиындық тудырады, олар 10-12 сағаттан кейін қышқылдана бастайды, мысалы, құлпынай, таңқурай, құлпынай, сондай-ақ ұқсас уақыт аралығында жасыл желектер қурап қалады, піскен қызанақ, қара өрік, алмұрт шіри бастайды. Тамыр дақылдары балғындықты екі аптаға дейін сақтайды, бірақ ылғалдылық жеткіліксіз болған кезде кеуіп кетуі мүмкін. Пәтерде немесе үйде жемістерді балғындықпен қамтамасыз ету 0-2С дейін салқындаған кезде ғана мүмкін болады, сонымен қатар көкөністер мен жемістерді полиэтилен пакеттерде немесе жабылатын контейнерлерде ұстап, жемістерді үнемі тексеріп отыру ыңғайлы. Тағы бір жақсы нұсқа-жертөле немесе арнайы қойма, онда салқындық, жоғары ылғалдылық және үнемі желдету кепілдендірілген. Жидектерді, жемістерді және тамыр дақылдарын өңдеу кезінде ең ұзақ сақтауға кепілдік беріледі. Бұл тұздау немесе маринадтау, немесе консервілеу, кептіру және зарарсыздандыру болуы мүмкін.
Құрғақ сусымалы тағамдар жарма, қант, ұн және макарон сияқты жақсы сақталады егер олар ылғалдылық деңгейі төмен желдетілетін жерлерде орналастырылса, сақтау температурасына да назар аудару керек. Сонымен, сақтау жағдайларының күрт ауытқуынан конденсация пайда болады, бұл өнімнің сапасын төмендетеді. Қағаз немесе тоқыма қаптамасын немесе қақпағы бар арнайы контейнерлерді пайдалану оңтайлы. Сусымалы өнімдердің көпшілігі бөгде иістерді қабылдауға бейім болғандықтан, оларды оқшаулап сақтаған дұрыс.
Азық-түлікті сақтау жағдайларына ең қажет емес консервілер. Өнеркәсіптік немесе үйде жасалған, олар бірнеше ай бойы бөлме температурасында сапасын жоғалтпайды. Консервілерді тым жылы жерлерде, батареялардың немесе пештердің жанында ұстауға болмайды, бүліну қаупі бар. Сондай-ақ, консервілерді, әсіресе көкөністер мен жемістерді мұздату ұсынылмайды, өйткені дайындамалар бірден дәмін жоғалтады және жағымсыз консистенцияға ие болады, ал конфетюр, мармеладтар шамадан тыс салқындаған кезде қантқа айналуы мүмкін. Ашылғаннан кейін консервілерді бірнеше күн бұрын тұтыну керек, ал металл банкалардан оларды шыны немесе керамикалық ыдыстарға ауыстыру керек.
Дайын тағамдардың ингредиенттерге байланысты сақтау мерзімі әртүрлі. Сонымен, ет, құс еті мен балықтан жасалған сорпалар, сорпалар мен екінші тағамдар, майонез және май қосылған көкөніс салаттары тез бұзылатын санатқа жатады және бірнеше сағаттан кейін бөлме температурасында нашарлай бастайды, сондықтан оларды дереу тұтыну керек немесе тоңазытқышта 3 тәуліктен аспауы қажет.
Азық-түлікті қауіпсіз сақтау және тұтыну ережелерін сақтау арқылы аман болыңыз!