Тұтынушыларға азық-түлікті қауіпсіз таңдау және тұтыну туралы жадынама.

Тұтынушыларға азық-түлікті қауіпсіз таңдау және тұтыну туралы жадынама.

Біз бәріміз тұтынушымыз және күн сайын өзімізге және отбасымызға азық-түлік сатып аламыз. Жақындарыңызды тамақтан уланудан және жұқпалы аурулардан қорғау үшін, сапалы және қауіпсіз тамақ өнімдері болуы мүмкін, тамақ өнімдерін сатып алу кезінде дұрыс таңдау жасау керек, содан кейін оны сақтау және қауіпсіз тұтыну ережелерін сақтау қажет. Бұл ережелердің барлығы қол жетімді және қарапайым, азық-түлік қауіпсіздігі - әрқайсымыздың ісіміз!

Сатып алу кезінде қауіпсіз өнімдерді қалай таңдауға болады?

  • қауіпсіздік үшін пастерленген сүт сияқты өңделген өнімдерді таңдаңыз;
  • таңбаланбаған немесе егер ол оқылмаса өнімдерді сатып алмаңыз;
  • орам тұтастығы бұзылған, зақымдалған немесе шірік (көгеру), ісінген немесе тотыққан консервілер бар өнімдерді сатып алмаңыз;
  • жарамдылық мерзімі аяқталғаннан кейін азық- түлікті сатып алмаңыз немесе пайдаланбаңыз;
  • азық-түлікті сақтау температурасы өндіруші затбелгіде көрсеткен температурадан өзгеше болса, өнімді сатып алмаңыз;
  • егер өндіруші қаптаманы ашқаннан кейін өнімнің сақтау шарттары мен мерзімін көрсетпесе, ашылған тұтынушылық қаптамалардан өнім сатып алмаңыз.

Азық-түлікті үйде сақтау және тұтыну кезінде Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы ұсынған қауіпсіз тамақтанудың 5 маңызды қағидасын сақтау қажет.

  1. Тазалықты сақтаңыз.
  • азық-түлікті пайдаланбай тұрып, сондай-ақ оларды дайындау процесінде қолыңызды жуыңыз;
  • дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
  • дезинфекциялау тамақ дайындауға қатысатын беттер мен жабдықтарды жуыңыз және зарарсыздандырыңыз;
  • ас үй аймағын жәндіктерден, паразиттерден және басқа жануарлардан қорғаңыз.

 

  1. Шикізатты дайын тағамдардан бөліңіз.
  • шикі етті, құс және теңіз өнімдерін сатып алу кезінде басқа тағамдардан бөлек ұстаңыз;
  • тоңазытқышта шикі етті, құс және теңіз өнімдерін жеуге дайын немесе термиялық өңдеуден өткен тағамдардың айқас ластанудың алдын алу үшін астында сақтаңыз;
  • шикі тағам дайын тағаммен жанаспау үшін тағамды қақпағы бар контейнерлерде сақтаңыз;
  • шикі тағамға арналған ыдыстарды жуыңыз;
  • дайын тағамға тек таза ыдысты қолданыңыз.

 

  1. Мұқият термиялық өңдеуді жасаңыз.
  • термиялық өңдеуден әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін дайындау кезінде мұқият өткізіңіз;
  • сорпалар мен бұқтырылған тағамдарды 70 °C температураға жеткеніне көз жеткізу үшін қайнатыңыз.
  • ет пен құс етінің шырыны таза, қызғылт емес екеніне көз жеткізіңіз, қуыру температурасын бақылау үшін термометрді қолданған дұрыс;
  • дайын тағамды мұқият қыздырыңыз.

 

  1. Азық-түлікті қауіпсіз температурада сақтаңыз.
  • дайын өнімді бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз;
  • барлық пісірілген және тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта сақтаңыз (5 °C температурада жақсырақ);
  • қызмет көрсетер алдында пісірілген тағамды ыстық (60 °C-тан жоғары) ұстаңыз;
  • азық-түлікті тым ұзақ сақтамаңыз, тіпті тоңазытқышта да;
  • еріту мұздатылған тағамды бөлме температурасында ерітпеңіз, тағамды тоңазытқышта немесе басқа салқын жерлерде еріту керек;
  • сақтау аз мөлшерде қалу үшін шағын көлемде пісіріңіз;
  • тамақ қалдықтары тоңазытқышта 3 күннен артық сақталмауы керек және бір реттен артық қыздырылмауы керек.

 

  1. Таза су мен таза тағамдық шикізатты пайдаланыңыз.
  • таза суды қолданыңыз немесе оны қауіпсіз ету үшін тазалаңыз (қолды, өнімдерді, ыдыс-аяқтарды және ас үй ыдыстарын жууға, тағамға қосуға, сусындар мен мұз жасауға);
  • балғын және қауіпсіз тағамдарды таңдаңыз;
  • жемістер мен көкөністерді тұтынар алдында таза сумен жуыңыз, әсіресе шикі түрде тұтынылса;
  • жемістер мен көкөністердегі зақымдалған жерлерді кесіңіз – бұл бактериялар үшін қолайлы орта.

 

Тамақты қауіпсіз тұтыну ережелерін сақтаңыз және сау болыңыз!