Біз бәріміз бұл қоректік және дәмді өнімді өте жақсы көреміз, ол ұзақ уақыт бойы қарапайым тағамдардың ғана емес, сонымен қатар мерекелік дастарханға арналған тағамдардың рецептіне толық енген. Алдағы мерекелер қарсаңында оның қалай ерекшеленетінін және сіздің алдыңызда ірімшік немесе ірімшік өнімі бар екенін қалай анықтауға болатынын қарастырайық? Сізге қайсысы пайдалы?
Ірімшік-бұл өнімге аздап қышқыл дәм беретін ашытқылар мен ашытылған сүт бактерияларын қолдана отырып, сүттен немесе сарысудан жасалған өнім. Ірімшік өндірісінде қолданылатын барлық өнімдер табиғи болып табылады және адам ағзасына зиян келтіре алмайды, өйткені олар толық сіңеді. Табиғи ірімшік адам ағзасына ақуыз, аминқышқылдары және экстрактивті заттар түрінде баға жетпес пайда әкеледі.
Бірақ соңғы кезден бастап, ірімшік өнімдері сатып алушылардың көзіне түсіп, олардың тиімді құнына назар аударады. Ірімшік пен ірімшік өнімінің атауында, өндіріс технологиясында және тіпті дәмдік қасиеттерінде ұқсастықтар болса да, бұл мүлдем басқа нәрсе. Ірімшік өнімін өндіру үшін сүттің және (немесе) сүт өнімдерінің 50% - дан азы пайдаланылады. Бастапқы шикізатты өндіруге қажетті қалған массаны жануарлар емес, өсімдік тектес ақуыздар мен майлар алмастырады. Иә, өсімдік майлары азық-түлік өндірісінде өте қолайлы, бірақ олардың кейбіреулері ағзаға тікелей зиян келтіреді. Мұндай зиянды майлардың ішінде кокос және пальма майлары бар, өйткені олардың құрамында қаныққан майлар көп, олар трансгенді және трансизомерлі майларға айналады. Өсімдік майы бар өнімдерге деген құштарлыққа толы аурулардың арасында семіздік, жүрек-қан тамырлары мен иммундық жүйелердің жұмысындағы бұзылулар бар. Ірімшік өнімінің бағасы оның құрамындағы өсімдік майларының жоғарылауына пропорционалды түрде төмендейді. Ең арзан-бұл сүт майлары толығымен өсімдік майларына ауыстырылған өнім.
Техрегламенттің белгілі бір талаптары бар, оған сәйкес ірімшік пен ірімшік өнімдерін орау тиісті түрде жасалуы керек. Кез-келген өнімнің қаптамасында нақты не көрсетілуі керек екендігі туралы толық ақпарат КО ТР 022/2021 «Тамақ өнімдері оны таңбалау бөлігінде», КО ТР 033/2013 «Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» бар.
Сатып алудан бұрын тұтынушыға өнімнің құрамын мұқият зерделеуді ұсынамыз. Егер сіз ірімшік сатып алғыңыз келсе, онда өсімдік майларының, сояның, құрғақ сүттің және басқа қоспалардың болмауына назар аударуыңыз керек. Табиғи ірімшік-сиыр сүті, ашытқы ірімшік сығындысы және басқа ештеңе жоқ. Табиғи нұсқаның түсі тым ашық және көзге көрінбеуі керек. Ашық сары түс оны өндіруде бояғыштар қолданылғанын көрсетеді. Беті біркелкі боялған болуы керек, түс өзгерістері мен дақтары байқалмайды. Табиғи ірімшік, егер сіз бір тілімді алып, оны бүктеуге тырыссаңыз, ол бұзылмайды, тек тегіс бүгіледі. Ірімшік өнімі қысымға төтеп бере алмайды және бүктелген жерде сынады. Табиғи нұсқада көздер (ойықтар) симметриялы орналасқан, барлығы тегіс жиектермен. Алмастырғышта үлкен көздер орталықта орналасқан, диаметрі ірімшік басының шетіне қарай кішірейеді. Ірімшіктің қыртысы жарықтар мен сынықтарсыз болуы керек. Оның бетінде тақта болмауы керек, бұл ірімшіктің температуралық режимді дұрыс сақтаған кезде сақталғанын және тасымалдау ережелері бұзылмағанын көрсетеді.
Әрине, ірімшік өнімі көптеген тұтынушылар үшін баға бойынша тартымды және қол жетімді, бірақ арзан ірімшік өнімін немесе сапалы және пайдалы ірімшікті таңдау сізге байланысты. Дегенмен, оны өз денсаулығына зиян келтіріп теріс пайдаланудың қажеті жоқ.